Naposledy vydal projekt Justina Vernona štúdiový album v roku 2019. Teraz sa Bon Iver vracia späť so singlom Speyside. Jemná skladba opierajúca sa o Vernonov hlas, akustickú gitaru a emotívnu violu, je predzvesťou pripravovaného EP Sable, ktoré je pomenované podľa takmer čiernej tmy.

V piatok zverejnil Bon Iver videoklip k novej piesni Speyside. Režisérkou čiernobieleho vizuálu, v hlavnej úlohe s Vernonom, je Erinn Springer. V monochromatickom videu sa Vernon ukrýva v opustenej stodole, kým vonku zúri búrka. Napokon ho vidíme stáť v oceáne s tmavými mračnami nad hlavou.

Spolu s videom, ktoré korešponduje s názvom EP, Bon Iver oznámil, že očakávaná nahrávka Sable vyjde 18. októbra. Tri pesničky, ktoré napísal Justin Vernon počas rokov 2020 až 2023, prinesú surovú emóciu na úrovni textov aj minimalistickej hudby. "Skladby sú odrazom nedokončených záležitostí, viny a úzkosti. Sable je pomenovaný podľa takmer čiernej farby, album je externalizovanou projekciou jeho zmätenosti. Trojica piesní predstavuje odľahčenie od jedného z najnáročnejších období Vernonovho života. Nebolo to tak dávno, keď Vernon úmyselne skrýval svoju tvár," uvádza sa v tlačovej správe.

"Justin Vernon našiel konečne čas na to, aby rozbalil roky nahromadeného temna, práve keď začal lockdown. Hoci sú na albume obvyklí spolupracovníci, Sable je do značnej miery definovaný Vernonovým hlasom a gitarou. Husté vrstvy i,i (2019) tu nikde nenájdete, keďže Vernon nesie váhu týchto piesní väčšinou sám. Je to únik a reset," pokračuje vyhlásenie. Pilotný singel Speyside ukazuje návrat hudobníka k minimalistickým folkovým koreňom.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)