Vedci, zostavujúci najnovšie vydanie katalógu Köchel, definitívneho archívu Mozartových hudobných diel, objavili v mestskej hudobnej knižnici v Lipsku doteraz neznámu hudbu, ktorú zložil Wolfgang Amadeus Mozart.

Pochádza pravdepodobne z polovice až konca 60. rokov 18. storočia. Pozostáva pozostáva zo siedmich častí pre sláčikové trio - dvoje huslí a violončelo, v trvaní približne 12 minút. Novoobjavenú skladbu s názvom Ganz kleine Nachtmusik napísal Mozart pravdepodobne v tinedžerskom veku.

Dokument, ktorý je podľa všetkého kópiou vyhotovenou v roku 1780, bol podľa dostupných informácií z Köchelovho katalógu "zachovaný v jedinom zdroji, v ktorom sa podľa autora uvádza, že dielo bolo napísané pred prvou Mozartovou cestou do Talianska." Dielo malo svoj nemecký debut v sobotu v opere v Lipsku.

"Keďže inšpirácia zjavne pochádza od Mozartovej sestry, je lákavé predstaviť si, že si dielo ponechala ako spomienku na svojho brata,“ povedal Ulrich Leisinger z Medzinárodnej nadácie Mozarteum v Salzburgu vo vyhlásení o diele, ktoré je jedinečné, pretože doteraz vedci považovali Mozarta hlavne za skladateľa klavírnej hudby, árií a symfónií.

Text: Hudba.sk (zdroj: Theguardian.com)