Emotívny a veľmi osobný je nový singel Zuzany Smatanovej Môžme si už odpustiť?, ktorý vraj vznikal veľmi dlho. Speváčka a skladateľka pesničku napísala pre konkrétneho človeka, ten však možno dodnes nevie, že bol zdrojom inšpirácie pre krásnu clivú pieseň.

Môžme si už odpustiť? je najnovším singlom z nedávno vydanej štúdiovky Echo, ktorú Zuzana Smatanová považuje za najosobnejšiu nahrávku vo svojej kariére. "Rada skladám emotívne, citlivé skladby, kde môžem opisovať kúsky svojho vlastného života, o ktorom paradoxne hovorím dosť málo. Pieseň Môžme si už odpustiť? som napísala pre človeka, s ktorým sa môj vzťah začal vyvíjať nie úplne dobrým smerom a potrebovali sme si všetko povedať otvorene, na rovinu a odpustiť si," vysvetľuje autorka piesne.

Dnes už vie, že to bol dobrý krok a vzájomné odpustenie im prospelo. "Hoci ten človek vôbec netuší, že som o tom neskôr napísala pieseň. Hovorí sa, že odpustenie druhému je darom najmä samému sebe, je to oslobodenie, odpútanie sa od minulosti, a táto pesnička to pre mňa určite znamená."   


Dlhá cesta k singlu

"Túto pesničku som skladala asi najdlhší čas z celého dvojalbumu Echo. Možno pre moju emóciu a preklenutie toho obdobia odpúšťania potrebovala dozrieť, aby som to v sebe definitívne uzavrela a spolu s tým aj pesničku. Produkcia bola pre mňa ľahšia a jednoznačná už od samého začiatku, keď som pracovala na demonahrávke. Presne som vedela, ako ju v štúdiu vystaviam a v akej podobe skončí," dodala Zuzana Smatanová.                 

Singel predstavila spolu s videoklipom, kde dôležitú úlohu zohráva kôň. "Dej klipu zachytáva plynutie dní, môj bludný kruh, neschopnosť odpustiť a neustále sa vracanie do minulosti. Nakoniec ma vyvedie z tohto kruhu moja vlastná intuícia, dozretie a pochopenie v podobe svetla. Vtedy vychádzam von a odpúšťam. Kôň je v klipe symbolom slobody a odpustenia," uzavrela speváčka, ktorá za album Echo po pár týždňoch predaja dostala platinovú platňu.

Prečítajte si: Echo Zuzany Smatanovej je zrelý album s výrazným hudobným názorom

Teraz sa už teší, ako budú jej fanúšikovia reagovať, keď im novinky zaspieva naživo na turné. V rámci neho od 13. novembra do 2. decembra zavíta do dvanástich slovenských miest od Humenného až po Bratislavu, pričom prvou zastávkou šnúry je Martin. Podrobnosti nájdete na jej oficiálnych stránkach zuzanasmatanova.sk a www.facebook.com/ZSmatanova.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Eva Sládková z Propaganda House. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Archív Zuzany Smatanovej

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová