Iako Bei zo svojho pripravovaného druhého albumu práve vypustili druhý singel Pioneers of Modern Narcissism. Oproti čistokrvnému prog metalu v prvom singli Wrong Doors ide tentoraz o priamočiarejšiu skladbu nesúcu sa skôr v štýle alternatívneho rocku a metalu.


"Toto je jedna z tých vecí, kde saxofón hrá v podstate to, čo by tam hrala gitara," povedal Lukáš Magoč, saxofonsita kapely. "Lukáš tu zahral jedno z najlepších saxofónových sól, aké som kedy počul. Sedí perfektne medzi metalovým a jazzovým výrazom," doplnil Roman Jakobej, frontman formácie. "Celkom nám dalo zabrať dať ho dokopy, keďže harmonicky sa tam toho veľa nedeje a navyše celé sólo trvá zhruba 15 sekúnd, čo nedáva veľa priestoru na budovanie," ozrejmil Lukáš.

Klip točila a strihala Nikola Čabáková známa z projektu Filmbard, v ktorom sa slávne melódie z filmov a seriálov prerobia do spievaných skladieb. Youtube kanál projektu má vyše milión vzhliadnutí a na pár skladbách spolupracovala Nikola aj s Romanom.


Skladba pojednáva o našej závislosti na uznaní v podobe lajkov či srdiečok na sociálnych sieťach. Môže to zájsť až do bodu, kedy ľudia o sebe vytvárajú zidealizovaný obraz len aby získali viac uznania. "Práve toto z nás všetkých robí priekopníkov moderného narcizmu," poznamenal Roman.

V klipe je to znázornené prestrihmi medzi old-school zábermi, kde sú muzikanti upravení a hrajú akoby na plese alebo zábave a farebnými zábermi, kde sú v neupravenom rockovom štýle. Jeden typ záberov predstavuje ilúziu, ten druhý realitu. "Pôvodne mali byť použité masky, aby ten rozdiel bol výraznejší, došli však až deň po natáčaní. Museli sme teda improvizovať. Snáď ich použijeme v inom klipe," zaspomínala Nikola. Rolu bubeníka si v klipe zopakoval Ladislav Majernyík.

Vznik skladby ako aj albumu podporil Fond Na Podporu Umenia a Hudobný Fond.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Roman Jakobej.