Orchester Taste of Brass má za sebou úspešné koncerty a spoluprácu s hviezdami slovenskej populárnej hudby, akými sú napr. HEX, či Sima Martausová. Po dvoch rokoch od svojho albumového debutu vydáva novinku Taste of Brass Vol.2, ktorú sprevádza singel Ding A Dong aj s videoklipom.

Podobne, ako na našej hudobnej scéne už roky úspešne rezonujú Bratislava Hot Serenaders Juraja Bartoša s hudbou 20. a 30. rokov, sa snaží aj Taste of Brass dostať do povedomia ako orchester, ktorý sa špecifikuje na 60. a 70. roky minulého storočia," hovorí leader, aranžér a trúbkar orchestra David Krajčí. "Bola to doba, keď za každým spevákom či speváčkou stál orchester, alebo aspoň veľká kapela s početnou sekciou dychových nástrojov. Okrem toho boli oveľa populárnejšie inštrumentálne skladby a sólisti z radov hudobníkov boli často rovnako známi, ako samotní speváci."

Taste of Brass v tomto duchu funguje už štyri roky. K prvému albumu z roku 2016 teraz pribúda nový s názvom Taste of Brass Vol.2, ktorý prináša najaktuálnejší prierez tvorbou tohto orchestra pôsobiaceho v Bratislave. Hoci je album s jednou výnimkou zostavený z cover verzií iných skladieb, ich aranžmány sú priblížené súčasnému štýlu, ktorý je pre Taste of Brass vlastný.

Orchester Taste of Brass ešte pred predstavením albumu zverejnil videoklip ku skladbe Ding A Dong so speváčkou Kristínou Vančovou, ktorý je ich prvotinou na poli hudobných videí.


Cover verzie známych piesní inak

Inšpiráciu si orchester zobral zo sólovej tvorby trúbkarov Herba Alperta a Václava Týfu, ktorých skladby v nových aranžmánoch dostali latino-americký nádych. Rovnako tak sú zastúpené aj úpravy piesní z repertoáru Orchestra Jamesa Lasta, víťazné hity Eurovision Song Contest z rokov 1975 a 1976, či Lúčenie Věry Špinarovej z Bratislavskej zlatej lýry 1976.

Zaujímavosťou je aj spolupráca s jedným zo zakladateľov tohto pesničkového festivalu. Legendárny Pavol Zelenay pre nový album Taste of Brass upravil svoju skladbu Učiteľ samby a zároveň sa stane krstným otcom albumu. Krts Taste of Brass Vol.2  prebehne 30. novembra o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Sólistami večera budú Martin Hutta, Kristína Vančová a Mirka Záhumenská.


Orchester vznikol vo svojom pôvodnom 8 člennom obsadení najmä kvôli potrebe oživiť hudbu 60. a 70. rokov minulého storočia v kompletne živom prevedení. Orchester Taste of Brass koncertne debutoval v roku 2015. Neskôr svoje obsadenie rozšíril na 15 členov, čo reflektovalo narastajúce interpretačné požiadavky vo vzťahu k náročnejším aranžmánom.

Po pozitívnej odozve sa dostala do pozornosti orchestra požiadavka po debutovom albume. Ten bol produkovaný počas roka 2015, jeho uvedenie prebehlo v spolupráci s RTVS. Koncom roka 2016 Taste of Brass účinkoval ako sprievodný orchester živého prenosu RTVS Hodina deťom, kde doprevádzal interpretov ako HEX, Sima Martausová, či Lucia Lužinská. V roku 2017 sa orchester venoval výhradne koncertnej činnosti, v roku 2018 začal s produkciou nového albumu.

Orchester Taste of Brass vo svojej tvorbe pripomína odkaz veľkých tanečných orchestrov ako Tanečný orchester Československého rozhlasu, James Last Orchestra, Herba Alperta & Tijuana Brass a iných. Taste of Brass sa celkovo prezentuje menej náročným žánrom hudby, ktorý bol v 60. rokoch nazývaný ako easy listening. Okrem vlastnej tvorby interpretuje najmä vlastné aranžmány svetovo populárnych skladieb, či slovenské piesne známe zo súťaže Bratislavská lýra, ale tiež sa venuje interpretácii filmovej hudby, skladieb zo seriálov a piesní známych z televíznej obrazovky.


Redakciu Hudba.sk informoval band líder David Krajčí. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: facebook.com/TOBorchestra