NaiKavols je slovenský queer umelec, spevák, textár, performer a producent, ktorý svoju tvorbu definuje ako "self-help pop s prvkami éterickosti", čo môžeme počuť aj v novom singli Nowlessness. Ústredný námet popísal jeho tvorca Ľuboš Kotlár ako absenciu prítomného momentu a prítomnosti ako takej.

Skladba Nowlessness bola vytvorená pre multimediálny projekt nowlessness act iii: hot in here, ktorý prezentoval skupinu umelcov, ktorí z viacerých perspektív (nový materializmus, queer teórie, špekulatívny dizajn) spochybňujú tradičné delenie prírody a kultúry. Išlo pritom o špecifický projekt zasadený do protiatómového krytu pod Kunsthalle Bratislava, ktorý len dotváral celú postapokalyptickú atmosféru. Svojou koncepciou a povahou zostavenia diel projekt vytvoril dočasnú situáciu, kde sa duality analógové/digitálne, organické/umelé, kultúrne/prírodné, mužské/ženské, začali stierať.

Kristián Mikulovský alias NaiKavols vytvoril pieseň v kolaborácii so slovenskými kurátormi projektu Ľubošom Kotlárom, Erikom Vilímom a dramaturgičkou Katarínou K. Cvečkovou ako súčasť video-inštalácie, využívajúcej fotometrický spôsob zachytávania 3D objektov v tomto prípade ľudského tela. Na tejto časti projektu sa spolupodieľali aj Paula Malinowska, Vladimíra Vrbiňáková a Maty Grznár. Text skladby bol vytvorený zo známych skladieb, idey a textov pop-kultúrnych umelcov ako Marina Abramović, Björk, Michel Houellebecq, Madonna či Lana Del Rey.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Kristián Mikulovský. Text správy sme upravili.

Foto: Katarína Ščasná