V roku 2013 sme sa dočkali mnohých významných noviniek. Nové albumy priniesli také kapely ako Black Sabbath, Megadeth, Korn, či Carcass. Do nášho výberu sa však ani jeden z nich nedostal. Prečo? Lebo iné boli lepšie. A ktoré hard & heavy nahrávky to teda pre nás sú?

Top albumy PM

Začnem trochu netradične. Na piatom mieste sa v mojom výbere totiž nachádza japonská kapela Maximum the Hormone s albumom Yoshu Fukushu. Zrejme to nie je najlepší album, aký som kedy počul, je ale určite jeden z najdivnejších. Kombinácia hardcore-u, nu-metalu, hardcore-u a popu s veľmi jedinečnou japonskou kultúrou vám zabezpečí hodiny a hodiny spokojného počúvania. PS: ich videá tiež stoja za pozretie.


Ďalšie umiestnenie u mňa získala veľmi mladá britská kapela THE HELL. Podobne ako v prvom prípade, aj táto kombinuje viacero štýlov od djentu až po hardcore. A aj táto kapela nepatrí medzi úplne tradičné. Album sa volá You’re Listening to THE HELL (stiahnuť si ho môžete z BandCampu, hoc aj zadarmo) a ich zatiaľ najznámejší song je It’s the Motherfucking Hell (You Dick).


Ak by ste mi pred pár rokmi povedali, že sa mi bude páčiť album od kanadských tech-death metlákov, asi by ste ma celkom dobre pobavili. Ale všetci starneme a dospievame, a tak som dorástol aj na Gorguts. Ich tohtoročná novinka Colored Sands je od začiatku do konca skutočne podarený album, ktorý by ste si mali vypočuť, či sa vám už tento štýl páči, alebo nie.


Na nový album Queens of the Stone Age som sa veľmi tešil. A vôbec nesklamal. Práve naopak. Prináša presne to, čo by ste od týchto rockerov čakali a ešte trochu viac. ...Like Clockwork je konceptuálny a ladený do temna. A vlastne jediný dôvod, prečo som ho nedal na prvé miesto je, že tam je niečo nadpozemsky dobré.


A na to nadpozemsky dobré som musel čakať tri roky. Mojím jednoznačným tohtoročným favoritom je One of Us Is the Killer od The Dillinger Escape Plan. Aj na piatej štúdiovke sa im podarilo zachovať si svoj jedinečný štýl, avšak na druhej strane hudobne dozrieť a priniesť album, ktorý vás uchváti od prvých tónov a nepustí až do konca. A keďže som mal to šťastie, že som ich nedávno videl naživo, môžem povedať, že atmosféru z týchto pesničiek vedia preniesť aj na pódium.


Top albumy AK (bez poradia)

Veľmi čakávanou nahrávkou pre mňa bola novinka Pelagial od Nemcov/Švajčiarov The Ocean. Robin Staps, ktorý spracúva nahrávky koncepčne sa po geológii, heliocentrizme a antropocentrizme zameral na podmorský svet. Ak by ste zišli na dno Mariánskej priekopy, musíte prejsť mnohými vrstvami oceánu. Umeleckým zámerom albumu Pelagial je byť soundtrackom k takejto ceste.


Maďarskí post-rockeri Képzelt Város svoj tretí album Anatolij vydali na samom sklonku tohto roka, v čase, keď mali ľudia, ktorých to zaujíma, podobné best-of albumové rebríčky ako-tak zostavené. Ešte šťastie, že si všetko nechávam na poslednú chvíľu. Nahrávka je koncepčnou (podobne, ako u predošlej kapely) a inšpiruje sa konšpiračnou story dvoch ruských astronautov, Anatolyho a Ludmilly Tokoff, ktorí boli vo vesmíre ešte pred Gagarinom. Nahrávka sa svojím zvukom chce priblížiť k popisu nekonečnosti vesmíru.


Do môjho best-of 2013 radím aj album o ktorom som vedel, že sa sem dostane, hoci vyšiel hneď v januári. Vo Švédsku sa robí ukážkový post-metal, ktorý nesie pečať Cult of Luna. Po piatich rokoch vydaná fošňa Vertikal je fascinujúcou emocionálnou tour. Metal sa už neodieva do čiernej farby. Omnoho lepšie ho odteraz vystihuje šedá.


A zo severu pochádzajú aj Kvelertak, šestica agilných metiel, skladajúca tie najchutnejšie riffy pod slnkom. Na druhom albume Meir pokračujú v jasne definovanom zvukovom odkaze, kombinujúc blackovú zbesilosť, hard rockovú chytľavosť a exotický jazyk. Odporúčam počúvať veľmi nahlas.


Najviac voľného času mi v tomto roku ukrojila nenápadná trojica, vychádzajúca odniekiaľ z undergroundu mesta Dallas. Bol to náhodný objav, presne ten typ hudby, ktorý počujete po prvý krát a poviete si „Čo to dopekla je? Chcem viac!“. Tie piesne majú jednoduchú štruktúru, pomalé tempo, sú monotónne, ale presne vystihujú atmosféru, ktorú v hudbe vyhľadávam, bez ohľadu na ročné obdobie, či stav účtu. A to ich povyšuje na výnimočné miesto. True Widow ma dali.


Magnet týždňa

Kapely KissNirvana budú budúci rok uvedené do Rock and Rollovej siene slávy. Kým prví menovaní už na toto umiestnenie nominovaní boli (konkrétne v roku 2010), Nirvana sa do siene dostane na prvýkrát. Zaujímavosťou však je, že Deep Purple stále zostávajú opomenutí. Snáď sa im to tiež raz podarí. (pm)

Šrot týždňa

Tento týždeň si dáme niečo z cyklu "keď už nemáš čo povedať, napadni bývalých kolegov". Roztržky medzi členmi (alebo ex-členmi) kapiel sú tak bežné, že ich už častokrát ani nevnímame. Tento prípad je ale celkom tragikomický. Bývalý bubeník Kornu David Silveria sa na svojej Facebook stránke pustil do basáka Fieldyho a neskôr aj do speváka Jonathana Davisa. Celé to prekladať nebudem, ale padli slová ako "zbabelec", "idiot", a dozvedeli sme sa aj to, že Davis "stratil gule, lebo mu ich jeho manželka dala do pohára." (pm)

Novinky

Dámy a páni, Foo Fighters sú späť! V decembri odohrali svoj prvý koncert od roku 2012 a ich setlist bol vskutku monštrózny. Už len počkať na nový album, na ktorom už kapela údajne pracuje a nejaký ten koncert v okolí. (pm)

Philip H. Anselmo so svojou ilegálnou bandou vypustil nové video ku songu Ugly Mug. Pochádza zo singla, ktorý vyšiel pri príležitosti prvého ročníka Housecore Horror Film and Music Festival. Zadarmo si ho môžete stiahnuť na stránke ScionAV.com. (pm)


A novým videom sa prezentujú aj holanďania Within Temptation. Na nahrávanie singla Dangerous si na pomoc zavolali Howarda Jonesa, bývalého speváka Killswitch Engage. Nový album Hydra, z ktorého pesnička pochádza, vyjde posledný januárový deň. (pm)


Nový videoklip amerických progresivistov Fates Warning si môžete pozrieť nižšie. Skladba Firefly vyšla na aktuálnom jedenástom albume kapely Darkness in a Different Light. Romantický koncept motýľa, ako krehkého stvorenia vo videu kontrastuje s tvrdými gitarkami. (ak)


Na youtube vyšlo nové video od Anette Olzon, bývalej speváčky Nightwish, momentálne na voľnej nohe. Vo februári jej vychádza prvý sólový album, zvaný Shine a bude na ňom aj song Falling. Anetka na nahrávke spolupracovala s popovými producentmi, ktorí mali pletky s Eurovíziou, či Roxette. Záležitosť pre die-hard fans. (ak)


Nightwishu sa darí aj s novou speváčkou. Aktuálne majú vonku živý záznam Showtime, Storytime, z ktorého pochádza napríklad aj tento klip na song Romanticide. Myslím, že je o láske. (ak)


Novinkový blok zakončíme veselo, novým klipom od drevorubačov Red Fang. V hlavných úlohách: brady, pivo, zombíci. (ak)


Haluz týždňa

Veselé Vianoce od metalových deduškov! Vokalisti z kapiel Testament, Accept, Helloween a Nightwish na koncerte v švédskom meste Trollhättan zaspievali Tichú noc. Jeeej! (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Veselé Vianoce plné tej správnej hudby Vám želajú autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: giloscope.co.uk

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Kiss