Headlinerom českého festivalu Masters of Rock bude švédska kapela Sabaton, ktorá vystúpi v sprievode Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín. Podujatie budú hostiť od 13. do 16. júla Vizovice, kde už skupina vystúpila päť ráz. Na budúci rok zahrá hneď v úvodný deň.

"Symbolicky sa tak zavŕši ich cesta od skupiny hrajúcej na poludnie, cez hviezdu dňa až po absolútneho headlinera," uviedol riaditeľ usporiadateľskej agentúry Pragokoncert Jiří Daron. Pôjde o jedinečné vystúpenie. Na festivale zaznejú exkluzívne aj skladby, ktoré kapela nikdy naživo nehrala. Vyberie ich so svojím orchestrálnym aranžérom Christoferom Johnssonom z formácie Therion. "Boli pre mňa prvou voľbou a ani som sa nechcel zaoberať myšlienkami na iné kapely, ktoré by mohli byť hlavnou hviezdou. Pôjde o naozaj výnimočné vystúpenie v Európe a možno aj na celom svete," objasnil usporiadateľ.

Formácia Sabaton sa v Českej republike teší čoraz väčšej obľube. Spevák skupiny Joakim Brodén, ktorého matka pochádza z Českej republiky, sa tento rok uchádzal o cenu Český slávik v kategórii Speváci, ktorú, ako takmer vždy, vyhral Karel Gott. Brodén skončil na piatom mieste s počtom 9 826 hlasov, napriek tomu išlo o jedno z najväčších prekvapení inak nudného ročníka.

"V metalovej komunite sa o ňom vie, že má k Česku vzťah. Jeho úspech v slávikovi bol však pre väčšinovú verejnosť šok. Nikto nechápal, kde sa tam vzal. Ale aj toto je ďalší dôkaz toho, ako sa Sabaton posúvajú vpred a krôčik po krôčiku stále rastú. Navyše, nič nedostali zadarmo. Začínali ako neznáma predkapela a svoj súčasný úspech si tvrdo vydreli a zaslúžili," vyhlásil Jiří Daron.


Kapela Sabaton vznikla v roku 1999. Na konte má osem štúdiových albumov, zatiaľ posledným je nahrávka The Last Stand (2016). V textoch sa často inšpirujú históriou, najmä vojnami. V súčasnosti formáciu tvoria okrem spomínaného speváka aj Pär Sundström (basgitara), Chris Rörland (gitara), Tommy Johansson (gitara) a Hannes van Dahl (bicie). 

Na Masters of Rock 2017 prídu napríklad aj Running Wild, Vince Neil, Kreator, Zakk Sabbath, Epica, Stratovarius, Sepultura, Pain, Moonspell, Dymytry, Dark Gamballe, Pretty Maids, Rage a ďalší. 

Zdroj: SITA (Idnes.cz, archív)
Foto: Facebook.com/sabaton

Súvisiaci interpreti: Sabaton