Aby každé dieťa malo rodinu. To je hlavná téma Vianočného koncertu Úsmevu ako dar, ktorý má najdlhšiu tradíciu v strednej Európe. Na Vianoce spája deti z detských domovov už celých 35 rokov. Prostriedky, ktoré sa vyzbierajú počas koncertu, slúžia na podporu ohrozených a náhradných rodín, aj na rozvoj centier pre obnovu rodiny.

Benefičný Vianočný koncert neziskovej organizácie Úsmev ako dar upozorňuje na to, aká dôležitá v živote detí je rodina. Jeho autori ním šíria posolstvo, že aj deti z detských domovov potrebujú mať blízku osobu, trvalé vzťahy, súrodenecké väzby a celkovo pocit bezpečia a lásky.

"Dieťa potrebuje pre svoj zdravý vývoj prostredie úplnej rodiny. Len v nej môže naplniť svoje potreby a zažiť pocit bezpečia, ktorý je základom kvality neskorších vzťahov a komunikácie. Stabilné a priaznivé rodinné prostredie dokáže adekvátne rozvíjať osobnosť dieťaťa, zveľadiť jeho potenciál a pripraviť ho na vstup do života," vysvetľuje Jozef Mikloško, predseda Úsmevu ako dar.

Najdôležitejšia je v tomto nielen podpora detí priamo v detských domovov, ale najmä práca s ohrozenými rodinami, aby sa deti vôbec nedostávali do ústavnej starostlivosti. Aj preto prostriedky, ktoré sa počas koncertu vyzbierajú, slúžia na podporu centier pre obnovu rodiny, domovov na polceste, komunitných centier a nízkoprahových klubov, aby deti nemuseli opúšťať vlastnú rodinu.

V tejto snahe ich tento rok podporili hudobné hviezdy Celeste Buckingham, Majk Spirit, Adam Ďurica, Samo Tomeček, Hex, Tomáš Buranovský alebo Peter Bič Projekt a ďalšie známe osobnosti ako GoGo či Laci Strike. Na benefičnom koncerte začiatkom decembra vystúpili bez nároku na honorár, záznam bude tradične odvysielaný na Štedrý deň - o 11:30 na Jednotke.

Štedré Vianoce však môže urobiť domovákom každý, kto prispeje do zbierky zaslaním esemesky v tvare DMS (medzera) USMEV na číslo 877. Cena jednej SMS je 2 eurá v sieti O2, Orange a Telekom. "Minulý rok nám dobrí ľudia počas koncertu poslali viac ako 5000 DMS-iek, za čo sme nesmierne vďační. Je to len o čosi viac ako je detí v detských domovoch na Slovensku, pričom je to iba tretina detí, ktoré žijú mimo vlastnej rodiny. Veríme, že tento rok diváci pošlú ešte viac DMS, lebo každá jedna je pre našich domovákov či ohrozené rodiny veľkou pomocou," uzatvára Jozef Mikloško.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Olga Valentová.