Po minuloročných vystúpeniach vo Viedni, Berlíne a Zabrze sa slovenský gitarista po štvrtýkrát predstaví na koncerte britského hudobníka, speváka, skladateľa a jednej z vedúcich osobností súčasného progresívneho rocku Stevena Wilsona. Stane sa tak počas Wilsonovej slovenskej premiéry v Bratislave.

David Kollar spolupracoval na Wilsonovom aktuálnom albume To The Bone (2017) v dvoch skladbách. Jedným je úspešný singel Song of I a druhým skladba Detonation, ktorú zase mnohí skalní priaznivci lídra kultovej skupiny Porcupine Tree označujú za jednu z najlepších na albume. Nahrávka sa v auguste 2017 dostala na 3. miesto v UK Charte, v Nemecku dokonca obsadila druhé miesto a krátko po vydaní sa dostala tiež do desiatky najpredávanejších albumov v Európe.

V rámci turné už Steven Wilson precestoval väčšinu Európy, ale aj Severnú a Južnú Ameriku. Veľký úspech mal doma v Británii, kde sa mu podarilo okrem iného trikrát po sebe vypredať slávnu londýnsku Royal Albert Hall. Bratislavský koncert sa uskutoční 10. februára v Refinery Gallery. Jediným predskokanom bude rodák z Prešova David Kollar, ktorý patrí medzi medzinárodne najuznávanejších slovenských hudobníkov a pravidelne hráva aj v zahraničí. Na začiatku večera odohrá krátky 25-minútový set.

Prečítajte si: David Kollar nahráva doma v obývačke gitaru na svetové i vlastné albumy



Spolupráca s Erikom Truffazom aj Marcom Minnemanom

David v súčasnosti pracuje na albume s francúzskou jazzovou legendou Erikom Truffazom. Stretli sa minulý rok na showcase vydavateľstva Hevhetia v Košiciach. Kollarov spoluhráč Arve Henriksen na koncert neprišiel kvôli zraneniu, Erik Truffaz preto zostal na Slovensku o deň dlhšie a s Kollarom bez prípravy odohral koncert.

Ich neplánované vystúpenie vyvolalo záujem, a tak sa rozhodli v spolupráci pokračovať. Najbližšie ich môžete spolu vidieť napríklad 7. februári na festivale Jazzinec v českom Trutnove. 
Príbeh ďalšej z výnimočných spoluprác Davida Kollara je dopodrobna opísaný na stránke Davidkollardiary.com, kde hudobník zverejňuje svoje denníky.

Pozrite si video z koncertu:


O svojich ďalších úspechoch a plánoch nám David prezradil: "Tento rok by mal vyjsť album Marca Minnemanna (bubeník Aristocrats, Joe Satriani, Tony Levin...), na ktorom som spolupracoval. Nahral som niekoľko gitarových sól a partov do šiestich skladieb. Momentálne skladám hudbu k dokumentárnemu film o ukrajinskej Pochai Lavra. Režíruje to Erik Praus. Je to celkom výzva. Používam len Ronroco, Guitalele a spev. Taktiež som dostal informáciu, že film Punk je hneĎ, do ktorého som pripravil hudbu pred dvoma rokmi, bude mať premiéru v marci 2019. Tento rok teda vyzerá veľmi produktívne."


David Kollar pôsobí na hudobnej scéne viac ako desať rokov. Ako autor či interpret sa venuje jazzovej, rockovej, ambientnej elektronickej hudbe, filmovej hudbe a divadelnej hudbe. Doposiaľ vydal desať albumov a pripravil hudbu k štyrom kinofilmom a piatim divadelným predstaveniam, z toho k dvom v Poľsku a dvom v Česku. V apríli 2017 bol nominovaný slovenskou filmovou a televíznou akadémiou na národnú cenu Slnko v sieti za najlepšiu hudbu roku 2016 k filmu Stanko.

V roku 2013 bol zaradený́ medzi najlepších gitaristov roka v
 newyorskom magazíne Guitar Moderne. Na konte má tiež nominácie na cenu Radio_Head Award v žánrovej kategórii Jazzová hudba v rokoch 2013 a 2015. V zahraničí sa dostal do výberov najlepších nahrávok roka napríklad vo francúzskom Á Découvrir Absolument alebo na blogu Musical Melting Pot.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol David Kollar. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: David Kollar, Steven Wilson