Vo veku 88 rokov zomrel v sobotu v Tacome v štáte Washington gitarista Don Wilson, zakladajúci člen americkej inštrumentálnej rockovej skupiny The Ventures. Oznámila to jeho rodina vo vyhlásení, ktoré zverejnil magazín People.

Hudobník podľa neho zomrel "prirodzenou smrťou" a pri smrteľnej posteli s ním boli aj jeho štyri deti. "Náš otec bol skvelý gitarista, ktorý so svojou skupinou The Ventures dojímal ľudí po celom svete," uviedol jeho syn Tim. Zostali po ňom štyri deti a jeho bývalá manželka Nancy Bacon.

Don Wilson sa narodil v Tacome 10. februára 1933 a v roku 1958 spolu so svojím priateľom Bobom Bogleom (1934-2009) založil kapelu The Ventures, ktorá hrala tzv. surf rock. Patrí medzi najúspešnejšie americké kapely a obľúbenou sa stala aj v Japonsku. V roku 2008 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Členovia skupín ako The Beatles, Beach Boys či dokonca Kiss uviedli, že The Ventures ich inšpirovali.

The Ventures mali 14 singlov v rebríčku Billboard Hot 100 a predala viac ako 100 miliónov nahrávok. Medzi najväčšie hity kapely patria skladby Walk, Don't Run, Pipeline, Apache, Hawaii 5-0, Wipeout a Perfidia. Jej skladby zazneli vo filmoch Pulp Fiction, Zoolander či Dogtown a Z-Boys. Wilson vystupoval s The Ventures až do roku 2010. V roku 2020 bol producentom dokumentárneho filmu The Ventures: Stars on Guitars.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Liberty Records

Súvisiaci interpreti: Ventures