Pre slovenského gitaristu a skladateľa filmovej hudby Davida Kollara odštartoval rok 2023 trochu podobne ako minulý. Aj tentokrát sa rozhodol vycestovať za oceán a konfrontovať svoje danosti s prvoligovými americkými hudobníkmi.


Losangelskému pobytu u gitaristu a zvukového dizajnéra Ricka Coxa tentokrát predchádzalo počas tretieho januárového týždňa nahrávanie v texaskom štúdiu vynikajúceho bubeníka Pata Mastelotta. Hudobní znalci vedia, že jeho meno sa spája najmä s legendárnou britskou progresívnou formáciou King Crimson, s ktorou brázdi svetové pódiá už takmer tri desaťročia. Medzinárodné uznanie si však získal už v polovici 80. rokov v pop-rockovom zoskupení Mr. Mister a spoluprácou s Davidom Sylvianom.

Popri svojej domovskej kapele je členom viacerých (najmä triových) zoskupení: Stick Men (spolu s Tonym Levinom a Markusom Reuterom) a KTU (s Treyom Gunnom a Kimmom Pohjonenom). Od roku 2014 spolupracuje aj s Davidom Kollarom a spolu s talianskym trubkárom Paolom Rainerim založili trio KoMaRa. 

Trio KoMaRa bolo pre vyťaženosť svojich členov, ako aj kvôli geografickým vzdialenostiam, skôr príležitostným projektom. Jeho život prakticky začal (i skončil) dvojicou koncertných turné (november 2014 a február 2016) a vydaním rovnomenného albumu KoMaRa (Hevhetia 2015). Vynikajúca nahrávka zosobňovaná príšerou na obálke LP i CD z dielne renomovaného Adama Jonesa (Tool), zalieva v rovnakom okamihu poslucháča ľadovými prívalmi i prívetivejšími soundscapes. Mnohí fanúšikovia po celom svete preto očakávali prebudenie žijúceho organizmu KoMaRa. A konečne sa dočkali!

David Kollar a Pat Mastelotto, 2023 Zdroj: archív D. Kollara
Samotný Pat Mastelotto v posledných mesiacoch opakovane žiadal Davida Kollara o skice či témy nových skladieb. Prešovský gitarista sa takejto "virtuálnej spolupráci" bránil, hoci jeho posledné albumy vznikali aj kvôli pandemickým komplikáciám výlučne touto cestou. "Potreboval som interakciu a priamy kontakt," spomína Kollar. Jedinou cestou bola preto návšteva bubeníckej legendy priamo v jeho domácom štúdiu v texaskom Austine. "Vstávame pred ôsmou ráno a nahrávame takmer do polnoci – prakticky nevychádzame z domu," popisuje svoj pobyt Kollar. "Nikdy som týmto štýlom nepracoval. Som zvyknutý pracovať na konkrétnej skladbe až kým nie je hotová a potom idem k ďalšej. Pat však chce zaznamenať čo najviac spontánnych improvizácií, kým sme spolu."

Konceptom pripravovaného albumu je alegorická novela Siddharta od Hermanna Hesseho, ktorá pojednáva o duchovnej ceste muža tohto mena v dobe Buddhovej. "Album tak bude trochu evokovať rozhlasovú hru. Ďaleký východ a príbeh. Nahrávam akustické gitary a Pat rôzne perkusie. Občas sa ocitneme v experimentálnejšej či tvrdšej rockovej polohe," približuje Kollar.

Bude zaujímavé sledovať, kam sa trojica hudobníkov v rámci daného tematického konceptu dokáže dostať. Súčasťou tímu je aj nehrajúci člen – multiinštrumentalista a vynikajúci zvukár Adrian Benavides, ktorý dlhoročne spolupracuje na desiatkach vynikajúcich projektov vrátane King Crimson, Stick Men, Goo Goo Dolls a podieľal sa aj na remixovom albume NSRGNTS RMXS Stevena Wilsona.

David Kollar v štúdiu Pata Mastelotta v Texase, 20 Zdroj: archív D. Kollara
Koncom januára už bude Pat Mastelotto brázdiť americké pódiá s projektom Stick Men a David Kollar sa presunie do Los Angeles. Tam bude pokračovať v rozbehnutej spolupráci s gitaristom a zvukovým dizajnérom Rickom Coxom, s ktorým počas februára 2022 opakovane nahrávali aj u vychýreného filmového skladateľa Thomasa Newmana. (Prečítajte si viac o prvom americkom dobrodružstve Davida Kollara)

Fanúšikovia sa vďaka gitaristovým tvorivým pobytom u slávnych kolegov môžu tešiť na viacero albumov, ktoré vzniknú z tejto americko-slovenskej spolupráce. Rick Cox sa v septembri minulého roka predstavil vďaka Kollarovi aj na sérii slovenských a českých koncertov (počas niektorých sa k nim pripojil aj vynikajúci francúzsky trubkár Erik Truffaz). Nechajme sa prekvapiť, čo bude výsledkom novej Kollarovej "siddhartovskej" cesty.

Cestu Davida Kollara do USA z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS, Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: David Kollar