Košická hudobná dvojica Alexandra Kešeľová a Peter Tomko predstavila videoklip k piesni Silná a mocná z ich debutového albumu Naked. Ako svoju videoklipovú prvotinu ho natočil speváčkin šestnásťročný syn Nio Kešeľ so spolužiakom Samuelom Pavlovským. Po minuloročnom videoklipe k pilotnej, dobovo ladenej piesni Živá, sa pridáva pieseň v štýle world music.

"Takúto pieseň som hľadala, ale keďže som ju nenašla, pustila som sa do jej tvorby a do dvoch hodín bola hotová. Prechádzala som ťažkým životným obdobím a pieseň, ktorá by mi pripomenula moje zdroje sily a pozitívne ma naladila, som potrebovala ako soľ. Nič, čo by mi bliklo som nenašla, a tak mi neostalo nič iné, iba to nájsť v sebe," hovorí speváčka a skladateľka dua, Alexandra Kešeľová.

Hudobného partnera speváčky, Petra Tomka, pozná veľká časť hudobnej scény. Je stálym spoluhráčom Mariána Čekovského a obľúbeným hosťom na albumoch mnohých spevákov a kapiel. "Avšak na akordeóne doteraz nikomu nenahrával. Preto si veľmi vážim, že do toho so mnou šiel. Odkedy som videla film Amélia z Montmartru, snívala som o vlastnej piesni s akordeónom. Peter s týmto nástrojom síce vychodil Základnú umeleckú školu, roky ho nemal v rukách a bol sám zvedavý, či si bude pamätať hru na ňom. No len čo ho vzal v štúdiu do rúk, mohli sme začať nahrávať a nahral to tipicky na prvý krát. Peter, rovnako ako pri všetkých skladbách na albume, nahral všetky melodické nástroje a zaranžoval pieseň," dodáva Alexandra.

Cesta k videoklipu bola krátka a ľahká

"Keďže chodím na filmovú školu a venujem sa točeniu, považoval som za samozrejmosť natočiť mamke videoklip. Spolužiaka Samuela som oslovil takmer s istotou, že do toho pôjde tiež. Je veľmi šikovný v strihu a vie to dobre s kamerou. Spolupracujem s ním veľmi rád," prezrádza Nio Kešeľ, ktorý sa tiež zhostil kamery a podieľal sa na réžii záberov. 

Splynutie textu a obrazu bolo srdcom projektu. "Niekedy obraz môže umocniť text a v tomto silnom texte sme to chceli podporiť. Odhalili sme všetko, čo mne ako žene dáva silu: spev, tanec, tvorba, príroda, ponor do seba, moje deti, priateľky, partner... Ako rodená Košičanka mám silnú väzbu na toto mesto a jeho okolie, a preto sme symbolicky na znak vďaky aj všetky scény volili v teréne Košíc a okolia. Ukázali sme tak Uličku remesiel, mestský park, barčiansky park, vodnú nádrž Bukovec, Alpinku a Jahodnú. Milujem more a nesmierne som sa potešila, že Nio ako moja predĺžená časť nám odtiaľ priniesol so Samkom záber zo španielskej pláže. Prepojili sme tak ročné obdobia, ktoré sa v klipe nádherne zladili do jedného celku a bude celoročne aktuálny," uvádza Alexandra.

Vo videoklipe sa objavujú aj autentické zábery z nahrávania piesne v štúdiu muzikanta Pavla Jeňa. "Radšej hrám ako točím videoklipy, ale so Saškou je to iné... Nakoniec si klip vždy rád pustím a vďačím, že ma do toho moja múza stiahla," odhaľuje Peter. Dvojica začala spolupracovať pred trinástimi rokmi. Peter Alexandre nahrával piesne do albumov 10 rokov lásky a Vílie pesničky.

Duo vzniklo v roku 2020 spoločným albumom Naked. V minulom roku ako jediná hudobná formácia vo svojej kategórii reprezentovala Slovensko v semifinále s piesňou Živá na najprestížnejšej svetovej autorskej pesničkovej súťaži International Songwriting Competition. Peter sa s Alexandrou venuje aj výchovným koncertom. Plány si nerobia, vždy spontánne reagujú na nadchádzajúce obdobie a ponuky.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Alexandra Kešeľová.