FOM sa venuje produkovaniu beatov samplovaných starým jazzom a soulom. Prezývka FOM (Follow Original Message) odkazuje na undergroundovú zlatú éru rapu, ktorá je pre neho najväčšou inšpiráciou. V lete minulého roku otvoril beatovú sériu New Beats On The Block albumom Lo-Series. V týchto dňoch prichádza s novou, 14-trackovou nahrávkou Sweet Stylin.

"Na začiatku som nemal jasnú víziu albumu. Cítil som, že mám tvorivé obdobie, tak som robil beaty. Počas mesiacov sa ich nazbieralo mnoho, tak som si povedal, že z nich povyberám a použijem ich do albumu. Vybrať z takého veľkého množstva bolo však veľmi ťažké," hovorí FOM. Najprv vybral 25 trackov, ale pôsobilo to ako celok monotónne. Preto musel celú kostru albumu zmeniť a pretvoriť ju. "Chcelo to zmenu, viac rôznorodosti a aj nálada bola až moc pochmúrna." Rozhodol sa pre pestrejší výber samplov, až kým nebol s novým výsledkom spokojný.

Sweet Stylin žánrovo zapadá pod Lo-Fi hip-hop. Sample sú použité z americkej hudby 70. rokov. Cover pochádza zo starého amerického filmu Colossus: The Forbin Project (1970). "Na sekundu sa vo filme zjavil tento vesmírny obrázok, tak som ani chvíľu neváhal. (smiech) Prešiel samozrejme očistením a zefektovaním."

FOM dáva poslucháčom do pozornosti hlavne skladby This is it, Detour a Savage. "Intro This is it všetkých pekne privíta a jeho úlohou je vyčariť úsmev a načrtnúť poslucháčom zvuk, aký ich na albume čaká. Detour, kde na začiatku hovorí Madlib, nachádzajúc sa v sklade vinylov vo Francúzsku, sa skladá z dvoch beatov a ide viac v mojom poňatí do experimentálna. Savage odporúčam jednoznačne kvôli acapelle od Dooma, ktorého sprevádza mystický rozladený zdistorcovaný spevavý beat."

Producent momentálne pracuje na ďalšom albume. Pôjde o pokračovanie konceptu Dusty Series (prvý diel vyšiel v decembri 2018), bude mať oldschoolový feeling, tracky budú poprepájané rôznymi monológmi a niektoré beaty budú mať len pár sekúnd. "Tentokrát chcem, aby bol tento príbeh zachytený na kazete alebo na vinyle, takže tento rok čakaj aj nosič," odkazuje fanúšikom FOM.



Autorka: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: archív hudobníka