Pesničku, ktorá je prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu Subtract (matematické znamienko mínus), napísal anglický hudobník už pred niekoľkými rokmi. Jej pôvodnou témou bol rozchod. Po smrti blízkych priateľov Jamala Edwardsa a Shanea Warnea však v jej texte objavil nový rozmer, a preto pieseň prepracoval.

"Eyes Closed je o tom, že niekoho stratíte. Vždy, keď idete von, čakáte, že ho stretnete. Všetko vám ho pripomína, aj veci, ktoré ste spolu robili. Niekedy sa potom musíte odvrátiť od reality, aby ste utlmili bolesť zo straty," povedal Ed Sheeran o aktuálnej singlovej novinke, ku ktorej vydal aj netradičný videoklip. Prenasleduje ho v ňom veľké modré monštrum symbolizujúce pohlcujúci smútok.

"Keď som premýšľal o koncepte hudobného videa Eyes Closed, hľadal som inšpiráciu vo filme Harvey. Jeho hlavný hrdina má imaginárneho priateľa, ktorým je obrovský králik a ktorého nikto iný nevidí. Existuje tiež kniha, ktorú čítam svojim dcéram, kde je smútok zastúpený imaginárnym stvorením. Smútok je často niečo, čo vás sprevádza, pohltí priestor, v ktorom sa nachádzate. Môžete ho cítiť a vidieť len vy, nikto iný okolo vás to nedokáže. A tak som sa rozhodol vytvoriť vlastné veľké modré monštrum. Ako pesnička plynie a video pokračuje, je monštrum stále väčšie a väčšie až zaberie celú miestnosť a je to jediné, čo vidím. Rovnako ako smútok," vysvetlil spevák podstatu videoklipu. 

Nový album aj emotívny dokument

Smrť priateľa Jamala Edwardsa, ktorý zomrel minulý rok na náhlu srdcovú arytmiu spôsobenú užívaním kokaínu, bola pre Eda Sheerana tou udalosťou, ktorá do jeho života priniesla modré monštrum. V istom momente ho pohltilo natoľko, že bojoval s úzkosťou, depresiou a nemal chuť žiť. S odstupom času sa za tieto myšlienky hanbí najmä preto, že je otcom dvoch malých dcér. "Cítim sa za to naozaj trápne," priznal spevák.

Téma strachu, straty a smrti bude aj súčasťou očakávaného albumu Subtract, ktorý vyjde 5. mája. O dva dni ho predbehne premiéra dokumentárnej série pre streamovaciu službu Disney+ s názvom Ed Sheeran: The Sum of it All.
 
Štvordielny seriál ponúkne pohľad do zákulisia jeho tvorby. Diváci sa dozvedia, ako vznikali jeho najväčšie hity a čo všetko Sheeran absolvoval na svojej ceste za úspechom. Dotkne sa však aj osobných tém - od straty spomínaného Jamala Edwarsa až po zdravotný stav jeho manželky Cherry Seaborn, ktorej bol počas tehotenstva diagnostikovaný nádor. "Spoločnosť Disney ma oslovila, aby som natočil štvordielny dokument, a prišlo mi to ako správny čas otvoriť dvere a vpustiť ľudí dovnútra. Dúfam, že sa ľuďom bude páčiť," dodal Ed Sheeran. 

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Warner Music, Nme.com)

Súvisiaci interpreti: Ed Sheeran