Klebety o reunione na strane jednej strane, nekonečné vymieňanie tvrdých odkazov na strane druhej. Kde je pravda? Liam Gallagher v odpovedi na otázku fanúšika nedávno vypustil, že na návrate Oasis sa pracuje už v týchto chvíľach. Len o pár dní si však neodpustil ďalšie z mnohých zarypnutí do staršieho brata, ktorého obviňuje z poškodenia ikonickej kapely.

Reakciu pravdepodobne vyvolalo Noelovo video z rozhovoru pre francúzsku značku France Inter. Skladateľ väčšiny tvorby Oasis sa v ňom vyjadril, že Liam dobre pozná jeho ľudí – má číslo naňho aj na jeho manažéra, takže ak chce dávať kapelu skutočne dohromady, stačí zavolať. Podľa neho to však neurobí

Mladší z bratov zase v úvode roka povedal, že ho Noel prosíkal o odpustenie, a skutočne, po rokoch odriekania aj sám Noel ohľadom návratu Oasis v januárovom rozhovore pre BBC Radio Manchester povedal: "Nikdy nehovor nikdy".

Zdá sa však, že okrem pokračovania únavného a nekonečného radu vzájomných potýčok sa aktuálne nedeje vôbec nič. Namiesto reálnych činov si bratia vymieňajú odkazy v médiách tak, ako to dobre poznáme napríklad z domácej politickej scény, pričom Liamovi fanúšikovia si myslia, že Noel rozvíril hladinu najmä preto, aby sa o ňom pred vydaním nového albumu viac hovorilo a písalo.

Ak je niečo, čo obom bratom nikdy nechýbalo, tak je to rozhodne sebavedomie. Doba sa hýbe dopredu bleskovou rýchlosťou a s ňou sa zásadne mení i popularita žánrov, Noel Gallagher sa aj napriek tomu v spomínanom rozhovore vyjadril, že od rozpadu Oasis v roku 2009 ich pozíciu na svetovej hudobnej scéne nikto nenahradil. O tom by sa dalo špekulovať, pravdou však je, že Oasis majú po celom svete stále milióny aktívnych fanúšikov, dopytujúcich sa návratu svojich obľúbencov. 

Popularitu kapely pritom udržiava pri živote aj fakt, že sa obom bratom podarilo presadiť individuálne a v priebehu poslednej dekády obaja absolvovali svetové koncertné turné. Noel hráva s kapelou High Flying Birds, s ktorou v týchto dňoch vydal melancholický singel Dead to the World.

Liam zase po rozpade kapely Beady Eye (neúspešný nasledovník Oasis bez Noela) odštartoval sólovú kariéru, a hoci mu mnohí neverili, mimo tieňa staršieho brata dokázal, že jeho skladateľský talent bol roky podceňovaný neprávom. Vydal tri albumy, s ktorými dobyl britský albumový rebríček a pozitívne prekvapil fanúšikov aj hudobných kritikov, pričom Dave Grohl z Foo Fighters ho označil za jednu z posledných žijúcich rockových hviezd.

Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Oasis