Keď sa skladba Dnes od Tublatanky pred pár mesiacmi objavila v predvolebnom spote nemenovanej, dnes už mimoparlamentnej politickej strany, vyvolalo to značný rozruch. Akoby to nestačilo, jedna z najúspešnejších česko-slovenských skladieb s notoricky známym textom a hudbou má najnovšie aj oficiálny "hip-popový" remix...

Zásluhy na tom, že po 25 rokoch od vydania dostal hit Dnes úplne novú podobu, má v prvom rade R&B spevák Robo Papp, ktorý na pretvorenie pesničky do súčasného štýlu dostal aj súhlas pôvodných autorov. "O pesničke Dnes si myslím, že je to najlepšia a najznámejšia slovenská pesnička vôbec, preto som sa rozhodol, že to bude prvý a snáď zatiaľ jediný cover, ktorý urobím," vysvetlil Papp.

Opak: "Tento hit si zaslúžil remix"

Tak ako kedysi skladba zažiarila nielen na Slovensku ale aj v Českej republike, rovnako aj nová verzia s príznačným názvom Dnes remix má hostí z oboch krajín. Sú nimi raperi Majk Spirit z H16 a Orion zo skupiny PSH.

O produkciu skladby sa postaral Opak z AMO, výkonným producentom remixu je Juraj Jariabka. "Viem, že taká úspešná ako je pôvodná skladba už nikdy nebude. Ale určite si tento hit zaslúžil remix. Je pre mňa cťou prerobiť jeden z najväčsích hitov Českoslovenka," povedal Opak. Práve on dostal súhlas skladbu zremixovať, vyrobil nový hudobný podmaz a v jeho štúdiu Zion5 sa nahrávali aj spevy a rapy.

Robo Papp, Majk Spirit, Orion - Dnes remix (produkcia: Opak)

Ďurinda chváli, Bene kritizuje

Medzi prvými počul nový remix spevák Tublatanky Maťo Ďurinda. "Teší ma a je to pre mňa pocta, že zremixovali moju skladbu Robo, Majk a Opak - výrazní predstavitelia našej R&B a hip-hopovej scény, ktorej držím palce, pretože je na dobrej úrovni a žiaľ, má to tiež ťažké s hranosťou v slovenskom rádiovom éteri. Nový Dnes remix sa mi veľmi páči, naši raperi spolu s českým legendárnym Orionom ho ešte textovo dotvorili a dali tejto piesni novú tvár a další rozmer," uviedol interpret pôvodnej skladby z 1987.

Autorom textu je však Martin Sarvaš, ktorého Ďurinda obišiel už v prípade spomínanej predvolebnej kampane. Jeho názor na Dnes remix je možno podobný ako ten, ktorý bez servítky prostredníctvom Twitteru vyslovil raper Bene. "To, čo sa nepodarilo Slotovi a všetkým tým opitým ľuďom po krčmách s jukeboxom za tie roky, tak to zvládli Spirit a spol s prehľadom," uviedol a v ďalšom tweete doplnil: "Áno, tá pesnička od Tublatanky sa dá naozaj dodrbať oveľa, oveľa viac, než by si jeden myslel."

Čo si o skladbe Dnes remix myslíte vy?

Dnes - Maťo Ďurinda vs. Majk Spirit, Robo Papp a Opak

Informácie o skladbe Dnes remix a fotografie pre Hudba.sk poskytol Jaroslav Korn.

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Tublatanka