Na festivale BA City Beats bude mať popri zahraničných interpretoch svoje zastúpenie aj domáca scéna. Na Pláži pod Ufom v Bratislave sa 20. a 21. júna predstavia slovenské formácie Dynamo Team, Modré hory a Walter Schnitzelsson.

Zaujímavosťou je, že ich spája hneď niekoľko vecí, okrem iného aj to, že každá z nich má na konte aspoň jednu Radio_Head Award a všetky tri vydali vlani nové štúdiové albumy. Zástupcovia slovenskej scény nebudú chýbať ani v klube LOFT!, kde sa budú dve noci za sebou konať oficiálne afterpárty po dianí v hlavnom areáli. Mená DJov a producentov, ktorí tam zahrajú, zverejnia organizátori v máji.

Prierez domácou scénou na BA City Beats

Dynamo Team je projektom Mikea Larka alias Michala Štofeja z kapely Hudba z Marsu. Založil ho spolu s manželkou Luciou, pričom na scéne debutovali optimistickým tanečným albumom Slavia (2011), ktorý nahrali v slávnych londýnskych Abbey Road Studios. Nahrávka obsahuje skladbu Roll The Dynamo, ale i singel OK Let's Go!. Druhá menovaná znela istý čas po celej Severnej Amerike, keďže si ju pre svoju reklamu vybrala automobilka Hyundai.

V súčasnosti je Dynamo Team plnohodnotnou živou kapelou, v ktorej okrem Larka figurujú tiež Barbora Martinkovičová (spev a microkorg), Ramon Esteves (basgitara) a Daniel Kravec (bicie). V tom istom zložení vystúpia aj na BA City Beats, kde predstavia nielen debut, ale i minuloročný album s názvom 1977.


Modré hory, to sú Pavol 'Lyrik' Remiáš a Marián 'Bene' Benkovič - dvojica, ktorá už roky ukazuje, že slovenský rap nemusí byť len o stokrát povedaných klišé a oslave materiálnych vecí. Dokázali to aj pri najnovšom albume Big Beat s hosťami ako Boy Wonder, Katarzia alebo Stanka Apfelová.

S nahrávkou uspeli u fanúšikov i kritikov a v marci si za ňu zo Starej tržnice odniesli Radio_Head Award. Najnovším počinom formácie Modré hory je skladba Nepokoj. Ide o titulnú pieseň k filmu Slovensko 2.0 (2014), ktorý sa očami desiatich režisérov pozerá na moderné dejiny Slovenska.


Trojčlenná bratislavská formácia Walter Schnitzelsson zaujala na jeseň 2012 debutovým EP Mother. Ešte väčšiu pozornosť na seba pritiahli singlom This Night's Fever s veselým fanúšikovským videoklipom a tiež debutovým albumom Fever, ktorý im vyšiel na značke Slnko records.

Walter Schnitzelsson si už zahrali na takých festivaloch ako Pohoda, Žákovic Open, Barbakan alebo Grape a vlani v júni dokonca v hlavnom meste predskakovali Peteovi Dohertymu z Babyshambles.


Najväčším menom festivalu BA City Beats zostáva anglický spevák John Newman, ktorý sa preslávil ako vokalista v skladbách kapely Rudimental a tiež vlastným hitmi Love Me Again a Cheating. Okrem neho sa v Bratislave ukáže aj britský spevák a gitarista Fink, nemecká formácia Jazzanova s americkým spevákom Paulom Randolphom, britská soulová speváčka Lulu James, islandská štvorica Sísý Ey a izraelská formácia Tamir Grinberg Trio. Festival predznamená koncert britského muzikanta Jamieho Culluma, ktorý vystúpi 19. júna v Aegon aréne NTC.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér festivalu BA City Beats.

Foto: Peter & Veronika Velickí

Súvisiaci interpreti: Dynamo Team, Walter Schnitzelsson