Ako vďaka hudbe zažiariť na svetovej scéne? Portál www.buskerjam.cz, ktorého cieľom je podporovať pouličných hudobníkov, vyhlasuje pre muzikantov a ich priaznivcov atraktívnu súťaž o cestu, ubytovanie a vystúpenie na svetoznámom buskerskom festivale YouBloom v Dubline.

Víťaz dostane zadarmo šancu zviditeľniť sa v celosvetovom merítku, vystúpiť na jednom z hlavných pódií festivalu, získať skvelé kontakty a reprezentovať Slovensko na medzinárodnej buskerskej scéne. Stačí sa čo najskôr zaregistrovať na stránkach www.buskerjam.sk, zavesiť svoje hudobné video a potom čakať, ktorých päť súťažiacich zvolia návštevníci webu prostredníctvom "lajkov" do užšieho finále. Vo finále vyberie päťčlenná porota portálu www.buskerjam.cz absolútneho víťaza. V porote zasadnú ambasádori portálu - hudobné legendy Vladimír Mišík a Peter Lipa - a prevádzkovatelia webu.

Festival YouBloom sa v Dubline tento rok koná od 13. do 15. júna. Jeho cieľom je oslavovať talentované osobnosti, ktoré svojim umením oživujú mestá a vytvárajú príjemnú atmosféru v uliciach. Prehliadky sa zúčastní stovka najlepších nových talentov z celého sveta. Festival ako jeden z hlavných sponzorov podporuje značka írskej whiskey Tullamore D.E.W. Írsko je totiž jedno z mála miest, kde je busking rešpektovaný ako svojbytná umelecká forma a buskeri sú dôležitou súčasťou írskej kultúry. 

O projekte Buskerjam

Cieľom webu www.buskerjam.cz, ktorý bol spustený v apríli, je informovať českú a slovenskú verejnosť o fenoméne s názvom busking (pouličné umenie) a pomôcť mladým začínajúcim hudobníkom zviditeľniť sa. Na stránke projektu sa môžu hudobníci zaregistrovať, vytvoriť si svoj profil, vkladať ukážky svojej hudby a pozývať poslucháčov na svoje pouličné predstavenia. Ľuďom, ktorí majú radi hudbu v uliciach, zase web umožňuje dozvedieť sa viac o pouličných hudobníkoch a sledovať, kde práve hrajú.

Slovenským ambasádorom projektu je jazzová legenda Peter Lipa, ktorý kedysi tiež začínal hraním na ulici. "Občas mi pomáhali kamaráti a z recesie ku mne na zem dali aj čiapku či klobúk, ale o peniaze skutočne nešlo. Išlo o to vzbudiť pozornosť okoloidúcich a upozorniť ich na to, že viem zahrať aj zaspievať zopár pesničiek. Viac sa vtedy u nás aj tak nedalo dosiahnuť," spomína Lipa.

Stránka ponúka aj príbehy a rozhovory s ďalšími hudobníkmi a ľuďmi, ktorí majú k pouličnému umeniu blízko. Celá aktivita je súčasťou celosvetového projektu The Busking Project, o ktorom sa viac dozviete na www.thebuskingproject.com.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Jana Kluková z agentúry Pepr Consulting.

Foto: Buskerjam.cz

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa, Vladimír Mišík