Formácia Freya uviedla svoju prvotinu Tréma. Autori projektu speváčka, textárka a skladateľka Lenka Kulichová Mušková a klávesák a skladateľ Tomáš Kyška si prizvali známych hudobníkov. Gitarista Mário Tománek, bubeník Rolo Uškovits a basgitarista Matúš Dobeš sa postarali o hudobnú stránku piesne. S vokálmi pomohla Renáta Čonková zo šou Hlas Česko Slovenska.

Skladba vznikla ešte v roku 2018. "Najprv som si sadla za klavír a napadala mi melódia, až neskôr som k nej vymyslela text," opisuje autorka Lenka Kulichová, ktorá zároveň dodáva, že je o nej samej. "Vždy som bývala trémistka, asi je to mojou introvertnou povahou. Snažila som sa s tým bojovať a ten boj opisujem práve v spomínanej piesni. Najhoršie je, keď vás tréma paralyzuje tak, že vám stiahne hrdlo a odrazí sa to na hlase," hovorí speváčka a dodáva: "Piesne si vymýšľam od šestnástich. Nikdy som sa za nejakú speváčku nepovažovala, no vždy ma bavilo vymýšľať nové songy. Aj na gitare som sa začala učiť hrať preto, aby som si zhudobnila prvú báseň," opisuje Lenka Kulichová.

Na hudbe sa podieľal aj Tomáš Kyška – klávesák, a tiež skladateľ, ktorý k piesni Tréma vymyslel celú sláčikovú pasáž. "Pamätám si, ako som po prvýkrát počúval nahrávku z diktafónu. Vravím si, že je to celkom fajn. Zapísal som si zopár záchytných akordov a pustil som sa do harmonizácie a malých akordických úprav. Keď už všetko vyzeralo fajn, hľadal som vhodné tempo, aby vynikol spev aj hudba," hovorí Tomáš.


Hudobný projekt Freya si k spolupráci prizval ďalších hudobníkov. Gitaru nahral Mário Tománek - gitarista a zakladateľ žilinskej kapely Aya. "S Máriom sa poznáme ako muzikanti už kopec rokov, neskôr sa naše cesty preťali, keď som s ním ako dizajnér spolupracoval pri stavbe gitarových aparátov TGS. Tam vznikla myšlienka prizvať ho k nahrávaniu," opisuje Tomáš. Bicích nástrojov sa ujal Roland Uškovitš, ktorý spolupracoval aj so Zdenkou Prednou či Oskarom Rózsom a momentálne hrá v kapele Ja, Ty a Rolo, ktorá má na svedomí známy virálny videoklip Lada.

Basovú gitaru nahral Matúš Dobeš z niekdajšej kapely Amphibios. Zopár vokálov v piesni nahrala aj speváčka Renáta Čonková. "K Renátke chodím už viac ako tri roky na spev a môžem povedať, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie. Dokonca som pri nej pochytila taký jemný chrapľák, ale objavuje sa len občas. No, musím ešte trénovať," hovorí so smiechom Lenka.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Lenka Kulichová. Text správy sme upravili.

Foto: Roderik Kučavík

Súvisiaci interpreti: Freya