Adam Ďurica má novú pesničku Drobnosti, ktorá je predzvesťou jeho pripravovaného nového albumu. Zároveň s ňou ohlasuje dvojicu koncertov mapujúcich jeho úspešnú kariéru, ktoré budú dvojitou oslavou: desať rokov od hitu Neľutujem a dvadsať rokov Adama Ďuricu na hudobnej scéne.

"Drobnosti sú úplne nové a nové úplne od počiatku. Chcel som vyskúšať pri tvorbe iné veci, a postupy, ktoré som dovtedy neskúšal," hovorí Adam Ďurica. "Pieseň vznikla pri skladateľskej session, kde sme sa zišli štyria ľudia, ktorí nikdy spolu predtým nepísali pieseň od A po Z. Martin Ledvina, Tereza Balonová, Jan Vávra a ja. Vybrali sme si tému vzťahu. V ňom sú veci, ktoré sa vám páčia, ale aj také, ktoré vás občas škrú. Ale sú to skôr drobnosti toho bežného života medzi mužom a ženou, ktoré ich nakoniec spájajú. A aj to sú dôvody, pre ktoré sa ľudia majú radi," približuje spevák novú pieseň, ktorá je odľahčeným vyznaním lásky.

"Spoluprácu s Adamom na novej piesni Drobnosti som si neuveriteľne užil. Adam je veľmi inšpiratívny hudobník a celkovo, po osobnostnej stránke. Pri spoločnej tvorbe sa nedá ubrániť dojmu, že máte tú česť s umelcom európskeho formátu, ktorý tvorí zo srdca, ľahko a elegantne," hovorí spoluautor a producent skladby Martin Ledvina, s ktorým Ďurica spolupracoval aj na minuloročnom hite Vietor.

"S Martinom sme nahrávali v Prahe a od začiatku sme pracovali na tom, aby sme dostali do skladby niečo, čo je pre mňa celkom nová poloha. Výsledkom toho je pohodička a odľahčenosť hraničiaca s humorom. Použili sme pre mňa netypické postupy. Dali sme dôraz na vokály a dychy a myslím, že sme našli farbu, ktorá tu aktuálne na celej scéne chýba. Drobnosti sú pre mňa impulzy, aby sme my umelci mali stále tú správnu chuť a iskru pri práci na nových skladbách," dodáva Adam s úsmevom.

Videoklip k piesni sa nakrúcal v Prešove. Jeho režisérom je Peter Rončík a do hlavnej úlohy k Adamovi obsadil herečku Luciu Hraškovú.

Spolu s vydaním novej piesne Adam Ďurica odštartoval kampaň ku koncertom, na ktorých oslávi 20 rokov svojho pôsobenia na hudobnej scéne pôsobenia Adama na hudobnej scéne a tiež desať rokov od vydania jeho prelomového hitu Neľutujem, ktorého odkaz je stále silný. Koncerty sa uskutočnia v januári roku 2025.

"Človek sa nenazdá a už môže bilancovať. Ubehlo to naozaj veľmi rýchlo. Ale hlavne sa to deje vtedy, keď robíš niečo, čo ťa baví. Vtedy ten čas akoby ubiehal rýchlejšie, než pri veciach, ktoré musíš. A toto som nemusel, toto som vždy chcel. Začalo to už pred dvadsiatimi rokmi, keď som sa širokej verejnosti prvýkrát predstavil ako sólo spevák. Bolo to v slovenskej SuperStar a odvtedy je to už naozaj dvadsať rokov, a tiež aj desať rokov od skladby Neľutujem a albumu Mandolína, ktorý bol pre mňa určite prelomový."

"Vtedy sa niečo stalo, niečo sa zlomilo a veci začali fungovať. Všetko to, o čom som sníval, všetko to, čo som si predstavoval, že to tak môže byť, sa zrazu stalo skutočnosťou. A to si určite zaslúži oslavu. Oslavu hudby, prostredníctvom krásnych a silných skladieb. Budem veľmi rád, keď to zažijeme spolu a urobíme si ohromnú, veselú, farebnú párty. Plnú skvelej hudby, fantastických muzikantov, dobrej nálady a radosti zo života. Už teraz sa na to teším!"

Koncerty "Adam Ďurica: 10 rokov Neľutujem - 20 rokov na scéne" sa uskutočnia 16. januára 2025 v STARS auditoriu v Bratislave a 23. januára 2025 v Športovej hale Stará jazdiareň v Košiciach.

Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Karpel z agentúry Wild River Music. Správu sme upravili.