Za uplynulých dvadsať rokov nastalo vo svete hudby a jej distribúcii niekoľko revolúcií, ktoré kompletne zmenili spôsob, akým dnes hudbu konzumujeme. Za najradikálnejšiu z nich možno bezpochyby považovať tú z konca 90. rokov, kedy uzrel svetlo sveta digitálny hudobný formát MP3.

Následný vznik nelegálneho Napsteru, legálneho iTunes (downloads) a Spotify (streaming) obratili hudobný priemysel hore nohami. V polovici mája tohto roku bola uvedená do života nová služba pochádzajúca z ďalekej Austrálie - Soundhalo, ponúkajúca oficiálne kvalitné live audio a video nahrávky zo živých vystúpení už počas samotného koncertu. Uspokojí rovnako fanúšikov, ktorí sa na daný koncert nedostali ako aj tých, ktorých doteraz trápila pominuteľnosť živého hudobného zážitku. Rovnako za výhodu možno považovať aj garantovaný zážitok z prevého radu.  

Spustenie Soundhalo bolo pomerne nenápadné. Prvým, a zatiaľ jediným, pokusným králikom boli britskí Alt-J, ktorí sprístupnili svoj májový koncert v O2 Academy Brixton. Záznam z celého koncertu je možné zakúpiť za 11.99 dolárov, resp. 1.49 dolára za jednu pieseň.  


Soundhalo má obrovský potenciál a jeho úspech závisí od toho, ako sa k tejto službe postavia samotní hudobníci a samozrejme od toho, či budú používatelia ochotní platiť za sprostredkované, no kvalitné živé vystupenia. Každým pádom, Soundhalo od začiatku spolupracuje len s veľkými hráčmi. Po Alt-J, sa im podarilo zaujať superskupinu Thoma Yorkea, Atoms for Peace. Ich nadchádjúce sprístupnené londýnske koncerty sa budú konať už 25. a 26. júla.  


"Dôvodom prečo ma Soundhalo zaujalo je predovšetkým to, že vždy som sa čudoval, prečo deň po koncerte je vždy YouTube plný tých trasúcich sa hrozne znejúcich videí," povedal Nigel Godrich z Atoms for Peace a Gus Unger-Hamilton ho myšlienkovo dopĺňa: "Niekedy mám na pódiu také nutkanie povedať: toto je naša posledná pieseň, schovajte si svoje telefóny, vychutnajte si ju a zapamätajte." 

Autorka: Alexandra Stanová
Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace