Známa česká umelkyňa Ida Kelarová pripravila s občianskym združením Miret letnú umeleckú školu pre talentované rómske deti Romano drom. Počas nej bude 60 detí zo slovenských, českých a maďarských osád a detských domovov rozvíjať svoje hudobné nadanie a ďalšie zručnosti na tvorivých workshopoch.

Cieľom Romano drom je podporiť rozvoj rómskej kultúry a napomôcť sebarozvoju a sebavedomiu znevýhodnených detí. Letná umelecká škola bude trvať od 26. júla do 10. augusta pod vedením Idy Kelarovej a špičkových profesionálnych umelcov, s ktorými dlouhodobo spolupracuje.

Ako sa deťom darí ukážu už počas Dňa otvorených dverí, ktorý sa na letnej škole v Lúčkach - Potoky pri Lipanoch bude konať 3. augusta od 13:00. Na tento deň sú pozvané všetky deti, ktoré by radi predviedli svoju prácu a zároveň sa zoznámili s ďalšími deťmi, ktoré na sebe pracujú.


Okrem Idy Kelarovej, ktorá sa so združením Miret vzdelávaniu rómskych detí venuje dlhodobo, je do projetku Romano drom zapojená aj Česká filharmónia. Jej hudobníci sa budú venovať deťom a na záver letnej školy budú spolu s jej účastníkmi vystupovať na špeciálnych koncertoch na východnom Slovensku - 6. augusta v rómskej osade v Lenartove, 7. augusta v rómskej osade v Raslaviciach a 8. augusta v synagóge v Liptovskom Mikuláši.

Séria netradičných koncertov predstaví aj viaceré detské zbory a úspešných rómskych hudobníkov. Vystúpi detský zbor Čhavorenge, spevokol Superar z Banskej Štiavnice, ktorý sa pod vedením Idy Kelarovej zúčastní aj letnej školy, a pod vedením Ota Bunda aj súbor Kesaj. Do projektu sú zapojení aj Desiderius Dužda, ktorý zbor nielen odborne vedie, ale pre deti aj skladá pôvodnú tvorbu, akordeonista Igor Čolić zo Srbska, Josef Fečo, ktorý se chopil aranžmá skladieb pre filharmóniu, Libuška Bachratá, ktorá na letnej škole vedie tanečné workshopy, Jan Dužda, Gergely Nagy, Máté Palásti či Berci Danyi a Norbi Bogdán.

Zdroj: PR
Foto: Radovan Dranga