Legenda elektronickej hudby a veľkolepých vizuálnych projekcií. Takéto označenie dostal od hudobnej kritiky Francúz Jean-Michel Jarre. Od narodenia tohto významného hudobníka dnes (24.8.) uplynulo 75 rokov.

Klávesový mág, rodným menom Jean-Michael André Jarre, sa narodil 24. augusta 1948 vo francúzskom meste Lyon do hudobníckej rodiny. Jeho otec Maurice Jarre bol oscarovým skladateľom filmovej hudby pre Hollywood a dirigentom, starý otec zase hráčom na hoboj.

Prvé hudobné kroky mladého Francúza smerovali ku klasickému vzdelaniu a hre na klavír. V roku 1968 sa stal členom Groupe de recherches Musicales a stál pri zrode elektronickej hudobnej scény, ktorá sa práve v tom čase formovala. Na začiatku jeho kariéry stáli maliar aj sochár Pierre Soulages a avantgardný skladateľ Pierre Schaeffer, zakladateľ ambientnej hudby, ktorej vplyv je počuť na väčšine hudobníkových albumov.

Na scénu vstúpil Jean-Michel Jarre s debutovým albumom Deserted Place (1972), prvý veľký úspech mu priniesol druhý album Oxygene z decembra 1976. V anglickom rebríčku sa dostal na druhé miesto. Na ostrovoch bodoval aj s tretím albumom Équinoxe z decembra 1978. Na parížskom námestí Place de la Concorede usporiadal na výročie pádu Bastily 14. júla 1979 koncert pod holým nebom, na ktorý prišlo milión divákov, čo mu vynieslo prvý zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

V októbri 1981 bol prvým západným umelcom, ktorý koncertoval v Číne. V americkom Houstone na jeho koncert 5. apríla 1986 pri príležitosti osláv NASA prišlo 1,5 milióna divákov. V júli 1990 zopakoval v Paríži open-air koncert k pádu Bastily, prišlo viac ako 2,5 milióna divákov a bol to jeho tretí zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Znovu ho prekonal v septembri 1997 v Moskve, kde na jeho koncert k 850. výročiu založenia mesta dorazilo 3,5 milióna divákov.

Jedným z najznámejších bol koncert 31. decembra 1999 koncert Jean-Michel Jarre at the Pyramids v egyptskej Gize na prelome milénií. Projekt stál 9,5 milióna dolárov a zúčastnilo sa ho viac ako 120-tisíc ľudí.

Na svojom konte má dnes umelec 22 štúdiových albumov, najnovší Oxymore vydal 21. októbra 2022. Na Slovensku koncertoval 28. novembra 2008 v Bratislave a deň nato aj v Košiciach. Do Bratislavy sa vrátil aj 27. mája 2010, keď koncertoval v Národnom tenisovom centre. V rámci Electronica Tour 2016 opäť nevynechal slovenskú metropolu, šou Electronica predstavil 9. novembra 2016 na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Jean Michel Jarre