Český pesničkár a gitarista Xavier Baumaxa sa v októbri naživo predstaví v troch slovenských mestách. Tridsaťosemročný hudobník s občianskym menom Lubomír Tichý vystúpi 11. októbra v bratislavskom Klube za zrkadlom, o deň neskôr v nitrianskom Valašskom šenku a 13. októbra v trenčianskom klube Lúč.

Xavier Baumaxa sa ako 11-ročný začal učiť hrať na gitaru. Vo svojich štrnástich rokoch stál za zrodom kapely Prach. Jeho ďalšou skupinou bola punková formácia V.M.H., po nej kapely Tluin a Faulnamusic. Ako 27-ročný začal tento litvínovský muzikant vystupovať v básnickej dvojici s Ukrajincom Emom Rudenkom a o dva roky neskôr rozbehol sólovú kariéru, pričom sa čoraz častejšie venoval aj moderovaniu rôznych akcií.

Svoj debutový sólový album Fenkám vydal v roku 2003. Po ňom nasledovali nahrávky Buranissimo forte (2005), Retrofutro (2007), Desperanto (2009), ...a ten Clintn, on mi hýkal (2009) a Coveranto (2010), pričom na albumoch Desperanto a Coveranto spolupracoval s orchestrom Hněddé smyčce.

Baumaxov prejav je založený na slovných hračkách a paródiách rôznych hudobných štýlov. Medzi jeho najpopulárnejšie piesne patria skladby ako Lidé z malých vesničekMuž, který prohrál, Ozajstný hip-hop, Pažitka, Nazijazz alebo Když muž sám snídá.

Vstupenky na koncert v Bratislave, na ktorom sa predvedie aj slovenský raper a básnik Bene v sprievode Rolanda Kánika, sa už predávajú za 6 eur.
 
Informácie pochádzajú z webstránok xavi.litvinoff.cz a ticketportal.sk.

Zdroj: SITA
Foto: Xavi.litvinoff.cz/

Súvisiaci interpreti: Xavier Baumaxa