V roku 2017 uplynie 45 rokov od nahratia prvej Ursinyho sólovej platne Provisorium. Začal sa ňou písať unikátny príbeh 12 Dežových albumov s geniálnymi textami Ivana Štrpku. Mnohé z nich si už ale v súčasnosti ako LP nekúpite. Navyše, Dežo Ursiny ako jedna z najvýznamnejších slovenských osobností stále nemá reprezentatívnu webstránku.

Preto sa nadšenci združení okolo Dežovho syna Jakuba Ursinyho rozhodli znovu oživiť Ursinyho príbeh a požiadať o podporu fanúšikov. Prvým krokom občianskeho združenia má byť reedícia legendárneho albumu Provisorium. Pôvodné vinylové vydanie sa dá získať už len výnimočne na platňových burzách. Preto by malo ísť o vydanie v tradičnom formáte LP, v predbežnom náklade 500 ks, avšak v špičkovej zvukovej a grafickej kvalite, zodpovedajúcej 21. storočiu. Obal platne bude rešpektovať pôvodný dizajn. Zaujímavosťou pritom je, že jeho spracovanie má na starosti syn autora pôvodného dizajnu Jozefa Perneckého.

Občianske združenie Provisorium sa rozhodlo pridať k platniam aj špeciálny darček - raritný plagát s Dežom Ursinym, ktorý sa bude skvelo vynímať na stenách fanúšikov. Viac o plánoch združenia prezradí vo videu Jakub Ursiny.

Prečítajte si tiež:

70. roky Deža Ursinyho: Svojbytný art rock, ktorý mohol konkurovať zahraničiu


Podporte projekt o Dežovi Ursinym

Náklady na takýto ambiciózny projekt predstavujú veľkú výzvu. Preto sa organizátori projektu rozhodli poprosiť fanúšikov Deža Ursinyho o pomoc s financovaním prostredníctvom crowdfundingu. Na Startovac.cz majú možnosť predplatiť si novú platňu Provisorium v cene 25 eur. K platni si môžu doobjednať aj knižky o Dežovi - Ahoj Tato, Milý Kubo či Dežo Ursiny - Pevniny a vrchy alebo pomôcť postaviť projekt na nohy ako "mecenáš".

Výška podpory je na individuálnom rozhodnutí každého fanúšika. Organizátori ale garantujú, že po vyzbieraní potrebnej sumy bude LPčka Provisorium do štyroch mesiacov na svete. V prvej polovici roka 2017 bude nasledovať reprezentatívny web o Dežovi Ursinym vo viacerých jazykoch a s množstvom raritného materiálu, ktorý poteší každého fanúšika. Po úspešnom štarte budú nasledovať aj reedície ďalších platní. Kampaň môžete predobjednávkou vinylovej reedície podporiť TU.

Vypočujte si legendárny album Provisorium:



Projekt podporujú: Fond na podporu umenia MK SR, Deadred, Starcastic, Vinyl-Lab, Radio_FM, Denník N, Hudba.sk a magazín Full Moon.

Zdroj: OZ Provisorium, web: dezoursiny.rocks
Foto: archív Jakuba Ursinyho

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny