Legendárna slovenská speváčka a skladateľka Marika Gombitová plní sľub, ktorý dala fanúšikom, keď v júni tohto roka zverejnila po 24 rokoch svoju novú autorskú skladbu Fantóm srdca. Vtedy sľúbila, že už na jeseň predstaví ďalšiu autorskú novinku. Pieseň mohli fanúšikovia premiérovo počuť už v januári na koncerte v pražskej O2 aréne, no vydáva ju až teraz ako súčasť 3CD kompilácie svojich nikdy nevydaných nahrávok s názvom Nevy(í)dané rarity.

"Úspech štúdiovej verzie skladby Fantóm srdca ma nesmierne povzbudil a utvrdil v tom, že poslucháči majú záujem o moju novú tvorbu. Preto som počas celého leta pracovala na výslednej podobe štúdiovej verzie mojej druhej novej skladby Stúpanie. A teraz ju s radosťou i miernou nervozitou posielam do éteru. Verím, že ňou fanúšikov opäť poteším a že sa im skladba dostane do srdiečka," hovorí Marika Gombitová.

Most medzi minulosťou a súčasnosťou

Hudbu zložila Marika Gombitová, autorom textu je Kamil Peteraj. Hoci speváčka a skladateľka Stúpanie prvýkrát predstavila verejnosti až tento rok, je to pieseň, ktorá má naozaj dlhú históriu – na svoje "dozretie" a zverejnenie čakala osemnásť rokov. O jej príbeh sa podelila s fanúšikmi na sociálnych sieťach.

"V roku 1996 som zložila a naspievala pieseň s názvom Modlitba pre lásku do medzinárodnej súťaže Eurovízia. Túto pieseň však porota na Slovensku nevybrala. Aj keď nepostúpila, pre mňa znamenala oveľa viac než len pokus o úspech v prestížnej súťaži. Bola to pieseň, ktorá v sebe niesla moje sny, nádeje a všetko, čo som vtedy cítila. Časom sa mnoho vecí zmenilo. Hudba, rovnako ako aj môj život, prešli obrovským vývojom. Prežila som radosti aj bolesť, úspechy aj sklamania. Avšak práve tieto skúsenosti mi dali iný pohľad na život a na to, čo je skutočne dôležité."

"Keď som si skladbu vypočula po rokoch, spomenula som si na mladú ženu plnú snov a ambícií. Uvedomila som si, že táto pieseň si zaslúži druhú šancu – nielen pre mňa, ale aj pre vás, mojich verných fanúšikov. Preto som sa rozhodla túto pesničku prearanžovať a nanovo naspievať. Chcela som jej vdýchnuť nový život, obohatiť ju o všetky skúsenosti a emócie, ktoré som za tie roky nazbierala. Výsledkom je pieseň, ktorá je hlbšia, emotívnejšia a autentickejšia než kedykoľvek predtým. Nová verzia Stúpanie je pre mňa viac než len hudobným dielom. Je to spojenie minulosti s prítomnosťou, most medzi tým, kým som bola, a tým, kým som sa stala," približuje speváčka a skladateľka pieseň Stúpanie.

Jej mastering, rovnako ako pri singli Fantóm srdca, sa robil v legendárnom londýnskom štúdiu Abbey Road. Ako prezradila Gombitová, k piesni pred pár dňami nakrúcala videoklip, ktorý bude mať premiéru čoskoro v rámci krstu albumu Nevy(í)dané rarity. Budúci rok sa teší na slovenské koncerty a pre fanúšikov pripravuje aj album svojich live nahrávok z obdobia Bratislavskej lýry.

Marika Gombitová - Nevy(í)dané rarity, 2024 Zdroj: vydavateľstvo Musica

Kolekcia mapujúca všetko, čo nebolo oficiálne vydané

Piesne Stúpanie aj Fantóm srdca sú súčasťou bohatej kolekcie doposiaľ nevydaných raritných pesničiek Mariky Gombitovej, ktorá vychádza na troch CD v spolupráci s vydavateľstvom Musica.

"Chcela som moje milované publikum potešiť albumom, ktorý by nebol iba reedíciou alebo výberom najväčších hitov. A tak keď prišla ponuka od Martina Hanusku a Slovenskej televízie a rozhlasu, aby sme urobili album rarít, na ktorom budú moje doteraz nevydané nahrávky, s radosťou som ju prijala a spolu s mojím tímom som sa pustila do práce. Požiadavku, aby som vydala skladby z mojich začiatkov a iné raritné nahrávky, mi viackrát na sociálnych sieťach napísali aj moji fanúšikovia, a tak som vedela, že práca na tomto albume bude mať zmysel. Počas leta sme dali dokopy nahrávky z rokov 1975 až 1992 a ja som k nim napísala aj zopár spomienok," hovorí o kolekcii Marika Gombitová.

Prvé dve CD z kolekcie Nevy(í)dané rarity obsahujú 35 skladieb výhradne z archívu Slovenskej televízie a rozhlasu. Sú tu nahrávky z úplných speváckych začiatkov Mariky Gombitovej z polovice 70. rokov z košického rozhlasového štúdia a skladby, ktoré vznikli pre rôzne televízne programy a filmové či seriálové projekty vrátane live nahrávok. Tretie CD patrí tohtoročným nahrávkam Fantóm srdca a Stúpanie.

"Spolupráca s Marikou bude patriť k najkrajším zážitkom mojej vydavateľskej kariéry. Marika mala veľmi jasnú predstavu o podobe albumu a spolu so svojím tímom sa práce na tomto albume zhostili naozaj profesionálne. Verím, že to ocenia aj jej fanúšikovia, pretože toto unikátne 3CD vzniklo najmä pre nich, aby si do zbierky mohli doplniť pesničky, ktoré Marika naspievala a ktoré doteraz nikdy a nikde nevyšli na nijakom jej albume. Rovnako sa teším aj z grafickej a vizuálnej podoby albumu. Dali sme si veľmi záležať na tom, aby bol tento album hodný Marikinho mena zo všetkých strán," hovorí o spolupráci s Marikou Martin Hanuska, majiteľ vydavateľstva Musica.

Marika Gombitová - Nevy(í)dané rarity, 2024 Zdroj: vydavateľstvo Musica

Marika Gombitová vydala počas doterajšej kariéry deväť štúdiových albumov a množstvo kompilácií. Je držiteľkou štátneho vyznamenania Pribinov kríž I. triedy, niekoľkých prestížnych ocenení – Žena 21. storočia, Slovenka roka, Mimoriadna cena Krištáľového krídla a mnohých ďalších. Je zatiaľ jedinou ženou, ktorej ako autorke pesničiek udelili Veľkú cenu SOZA. Spolu Marika naspievala 238 skladieb, z nich pri 66 je aj autorkou hudby.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Rado Mešša. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová