Kapela O.B.D. predstavuje nový melancholický singel Púpavy, ktorý je zhudobnenou básňou jej lídra a autora hudby Romana Galvánka. Refrén však napísal gitarista Bronislav Dobrota. Na piesni sa ako spoluproducent podieľal Tomáš Sloboda, ktorý pieseň označil za inteligentný love song.

Singel sa nachádza na novom albume Stereo, ktorým O.B.D. potešili fanúšikov po dlhých desiatich rokoch. Okrem energických skladieb akou je napríklad prvý singel - titulná pesnička Stereo, ponúka aj pomalšie kúsky. Z nich práve Púpavy oslovili zatiaľ fanúšikov najviac.

"Je to vlastne moja zhudobnená báseň, ktorá vyšla v zbierke Moje vydané a nevídané veci. Vznikla na Palisádach v Bratislave, keď som raz kosil trávnik na záhrade pri dome mojej priateľky. Bolo krásne slnečné počasie a ako som tak išiel s kosačkou, naraz som stínal hlávky púpav. Prišlo mi ich ľúto a napadla mi taká metafora, že keď je niekto u nás krásny, krajší ako ostatní, tak mu vlastne treba odpíliť hlavu," hovorí o nečakanej inšpirácii textár a skladateľ O.B.D. Roman "Galo" Galvánek, ktorý v pesničke ospevuje aj svoje dve kamarátky, Klaudiu a Luciu.


Hudbu, tak ako pri iných piesňach, zložil Galo, no refrény tentoraz napísal Bronislav Dobrota. Skladbu, podobne, ako ďalšie tri z albumu Stereo spoluprodukoval hudobník Tomáš Sloboda. "Priznám sa, že pesnička Púpavy je jednou z mojich najobľúbenejších. Takýchto inteligentných love songov je na slovenskej hudobnej scéne veľmi málo. Myslím si, že Galo je veľmi dobrý textár a keď si tie slová človek trochu preštuduje, zistí, že žije veľmi pestrým životom. Roman v piesni odhaľuje pomerne veľa zo svojho súkromia, čo mne osobne imponuje. Mám rád, ak autor spieva o veciach, ktoré sám zažíva a prežíva. To si veľmi cením," vyznal sa Tomáš, ktorý pozitívne hodnotí celý album.

Na ten si fanúšikovia počkali dlhých desať rokov, no čakanie stálo za to. "Podľa mňa je to určite veľmi príjemný album. Som rád, že kapela O.B.D. nestratila šťavu, naopak, mám pocit, že tam je cítiť obrovskú chuť hrať a radosť z toho, že to funguje. Album je celý hraný naživo. Ak niečo takéto vznikne, treba to vyzdvihnúť. Najmä, ak album nestráca na kvalite a šťavnatosti," uzatvára hudobník známy z kapiel Le Payaco a Sounds Like This.

Nový singel Púpavy, ako aj ďalšie piesne z nového albumu, už O.B.D. hrali na niekoľkých koncertoch a z reakcií fanúšikov je jasné, že skladba sa zaradí medzi ich najobľúbenejšie. Najbližšie si môžete kapelu pozrieť naživo na Vianočných trhoch v Bratislave, a tiež na špeciálnom koncerte v hudobnom klube Flame Music Bar, kde O.B.D. vystúpi presne o polnoci na Vianoce.

Prečítajte si tiež: Nový album kapely O.B.D. pokrstil Peci Uherčík medovinou z ruže

Skupina O.B.D. vznikla v roku 1993. O rok na to súťažila v Marlboro Rock-In a umiestnila sa na treťom mieste. Hneď po súťaži chalani v PKO podpísali zmluvu s Universal Music Group na tri platne. V roku 1995 získali O.B.D. v rámci udeľovania ocenení Zväzu autorov a interpretov populárnej hudby, ktoré boli v tom čase považované za slovenské Grammy, cenu za najlepšiu pieseň Komáre a cenu Objav roka. Na konte majú aj cenu za najhranejšiu pieseň v slovenských rádiách. Ich najväčšími hitmi sú KomáreBiely stromDžadžuli DžaZmoknutý vták či Slnečný deň.

Kapela má na konte albumy O.B.D. (1995), O.B.D. zdraví (1996), Chupacabras (1998) a 7 a pol (2006). V súčasnosti funguje v pôvodnom zložení: Martin Valihora (bicie), Roman Galvánek (spev), Bronislav Dobrota (gitara) a Richard Šimurka (dychy). Na albume Stereo sa podieľali ako hostia aj Silvo Sališ, Juraj Majer, Marek Žilinec, Oliver Ďurčo a Marian Jaslovský. Fanúšikovia budú na novinke počuť aj krásne posledné tóny trumpetistu Martina Ďurdinu, ktorý tragicky zahynul.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený redakciou. Ďalšie novinky skupiny O.B.D. môžete sledovať na stránke www.facebook.com/O.B.D.kapela.

Foto: Michael Mráz

Súvisiaci interpreti: Obd