Putovná koncertná séria Nu Sound of Visegrad mieri do Berlína! Po Rumunsku, Srbsku a Nórsku sa projekt, ktorý vyhľadáva tie najzaujímavejšie mená z domácej scény aj od našich susedov, zastaví v mekke klubovej a elektronickej hudobnej scény. Už zajtra (25.11.) v klube Kantine am Berghain tam budú slovenskú scénu reprezentovať Subtension, Isobutane a Space Cats.

Berlín patrí k najdôležitejším miestam, kde nočný život a klubová scéna formovala tvár tohto nesmierne zaujímavého a tvárneho mesta. Nemecká metropola ponúka umelcom vynikajúce zázemie, poslucháči sú tam hladní po novej hudbe a preto tam už desaťročia prichádzajú žiť hudobníci z rôznych kútov Európy a sveta. To všetko vytvára atmosféru, akú nemožno zažiť nikde inde.

Jedným z množstva berlínskych klubov je Kantine am Berghain, ktorý sa nachádza v areáli kultového Berghainu a slúži na menšie koncerty. Na tomto mieste vystúpi 25. novembra trio slovenských účinkujúcich, aby pod značkou Nu Sound of Visegrad prezentovali novú klubovú hudbu svetových parametrov.


Jedným z príkladov presadenia sa na medzinárodnej scéne je Mário Dočekal alias Subtension. Ako drum&bassový producent sa objavil na takých prestížnych značkách ako RAM Records, Critical Music, Neosignal, Invisible (sublabel Vision Recordings) atď., pričom jeho skladby hrávali legendy elektronickej scény ako Pendulum, Amon Tobin či Roni Size. Neúnavný klubový cestovateľ sa okrem hrania venuje aj vlastnej tvorbe. Za EP Nestbox, vydané na značke Cause4Concern získal cenu Radio_Head Award v kategórii Elektronická hudba za rok 2018 a na ostatnom ročníku prestížnej hudobnej ankety triumfoval v tej istej kategórii vďaka albumu Stranger, ktorý ho posunul do väčšieho žánrového rozptylu.

Martin Krajčír roky pôsobil ako gitarista a hlavný skladateľ v kapele The Ills. Popri tomu si paralelne, no viacmenej potichu, budoval svoj elektronický projekt Isobutane, s ktorým sa prvýkrát ukázal na slovenskej scéne ešte predtým, ako vznikli The Ills. Zažraný v hardvéroch a mašinkách šperkoval svoj zvuk s analógovým prístupom. Pohrával sa s jeho farebnosťou, aby potlačil tú strojovú chladnosť. Ďalším posunom v jeho tvorbe bol minuloročný album Mementos, kde sa objavilo viacero hostí a retrospektívne sa vrátil do obdobia osemdesiatok.


Miloš Bulík (basgitara), Ľuboš Ambrozai (bicie nástroje), Peter Kunzo (syntetizátory) sú známi  hudobníci na bratislavskej scéne. Pravidelne sa stretávali v rôznych spoluprácach, až nakoniec založili autorský projekt Space Cats. Živá elektronika, mnoho súčasných zvukov aj odraz do šesťdesiatkovej psychedélie a sedemdesiatkového krautrocku. Mraučanie od vesmírnych kocúrov sa ozýva chronologicky od new wave až po new rave.


Nu Sound of Visegrad je putovná koncertná séria, ktorá za sedem rokov existencie predstavila viac ako 30 umelcov zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. Uskutočnila sa vo viacerých slovenských mestách, pričom trikrát bola súčasťou programovej schémy Mesto kultúry (Banská Štiavnica, Nové Zámky, Stará Ľubovňa).

Okrem toho projekt vycestoval aj do Nórska, Srbska a Rumunska. Prvých päť rokov jeho existencie mapuje 2CD kompilácia Nu Sound Of Visegrad 2015 – 2020. Vo svojej dramaturgii sa zameriava na rôzne elektronické fúzie, indie, nu jazz, hip-hop, post-rock, súčasnú hudbu a rôzne subkultúrne či avantgardné štýly.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

FB event: Nu Sound of Visegrad - Berlin: Subtension, Isobutane, Space Cats

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)