Winter JazzFest Trnava je tento rok rozdelený na dva večery pre fanúšikov kvalitného jazzu. Prvý sa konal 8. februára, druhý je na programe presne o mesiac neskôr. Hlavnou hviezdou koncertu bude vychádzajúca hviezda newyorskej scény, slovinský klavirista Marko Churnchetz so svojím americkým triom a výborným hosťujúcim spevákom.

Marko Churnchetz (slovinsky Črnčec) sa vďaka svojmu výnimočnému talentu a interpretačnému majstrovstvu pomerne rýchlo etabloval na medzinárodnej hudobnej scéne. Už niekoľko rokov žije a pôsobí v New Yorku, neoficiálnom hlavnom meste súčasného jazzu. Na Slovensko zavíta v rámci svojho európskeho turné k novému albumu Place To Live.

Nahrávka oficiálne vychádza až v marci, slovenskí fanúšikovia ju tak budú môcť počuť naživo medzi prvými. Koncert, ktorý pod hlavičkou 4. ročníka podujatia Winter JazzFest Trnava prináša agentúra Bemykey Music spoločne s Trnavskou hudobnou spoločnosťou, sa uskutoční v piatok 8. marca od 19:00 v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave.

Talentovaný rodák z Mariboru svoj v poradí už šiesty sólový album nahrával spolu s "all-star" rytmikou súčasnosti v zložení Harish Raghavan (kontrabas) a Justin Brown (bicie nástroje). Do Európy však prichádza s inou špičkovou rytmickou dvojicou - na kontrabase zahrá fenomenálny Joe Sanders a na bicích Kweku Sumbry.

Okrem samotného inštrumentálneho tria nebude chýbať ani hlavný vokálny protagonista albumu Jonathan Hoard. Spevák, ktorý má na konte nomináciu na Grammy, je interpretom a zároveň spoluautorom niekoľkých skladieb, vrátane titulnej piesne očakávanej platne. Už z tohto singla, ktorý Churnchetz len pred pár dňami zverejnil spolu so štúdiovým videoklipom, je jasné, že hudobníci majú namierené k tým najvyšším métam. Sami sa o tom môžete presvedčiť už o necelé dva týždne v Trnave.


Program marcového večera doplní formácia slovenského talentovaného klaviristu a trnavského rodáka - Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra. Zdobia ju výborné inštrumentálne výkony samotného lídra projektu aj jeho spoluhráčov - každý z členov má na svojom konte viacero individuálnych úspechov.

Orchester so štvorčlennými sekciami sláčikových a dychových nástrojov, je rozšírenou zostavou formácie Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers. Tá už roku 2013 v súťaži Nove tváre slovenského jazzu získala cenu za presvedčivý inštrumentálny výkon, vďaka čomu sa prezentovala na Bratislavských jazzových dňoch. V roku 2017 skupina Miloša Biharyho bodovala aj v súťaži Jazz Start Up (cena Live Performance za najlepšiu interpretáciu).

Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra hrá v zložení:

Miloš Biháry - piano, líder formácie
Marek Taraj - basgitara
Juraj David Raši - bicie 
Tomáš Köppl - dirigent 

Karolína Krigovska - 1.husle
Petra Palkova - 2.husle
Alžbeta Godovičová - 3.husle 
Katarína Vanáková  - violončelo 

Filip Jendruch - trúbka 
Zorka Mrvova - flauta 
Silvia Macejova - saxofón 
Richard Ferus - trombón 


Program marcového koncertu Winter JazzFest Trnava:
(piatok 8. 3. 2019 o 19:00, Malý Berlín, Trnava) 

Miloš Biháry Jazz Funk Brothers Orchestra (SK)
Marko Churnchetz Trio feat. Jonathan Hoard, Joe Sanders & Kweku Sumbry (SLO/USA)

Lístky na koncert stoja v predpredaji 15 eur, podrobnosti nájdete na oficiálnych stránkach winterjazzfest.sk, www.facebook.com/WiinterJazzFestTrnava a na Facebook evente. Winter JazzFest Trnava je realizovaný s finančnou podporou Mesta Trnava. 

Informácie a foto redakcii za organizátorov festivalu poskytol Michal Bugala. Tlačovú správu sme upravili.