Tohtoročná zásoba metalových vystúpení zdá sa nemá konca kraja. Čo je samozrejme super! Takže sa môžeme tešiť na ďalšie akcie – konkrétne koncerty Architects a Zeal & Ardor.

Magnet týždňa

Rok 2019 je pre slovenského metalového fanúšika zatiaľ jedným z najbohatších. Koncertov je toľko, že sa treba rozhodovať, kam vlastne ísť, aby nám to nezruinovalo rodinný rozpočet. A ďalšie pribúdajú s kadenciou blastbeats. Tak nech sa páči, tu sú ďalšie dva. Na konci júna do košickej Tabačka Kulturfabrik zavíta experimentálny black metalový projekt Zeal & Ardor, ktorý vystúpil aj na minuloročnej Pohode. Ten nás uchvátil už svojou prvotinou Devil Is Fine a dôstojným pokračovaním mu bol album Stranger Fruit. Veľkým ťahákom bude o mesiac neskôr aj koncert Architects v bratislavskej refinery gallery. Lístky na oba koncerty sú už v predaji, viac info nájdete na odkazoch. (pm)



Šroty týždňa

V tohtotýždňovom bizáre na vrchole neporaziteľne sedí Doyle Wolfgang von Frankenstein, gitarista Misfits. V rozhovore pre The Liquid Conversations vypustil hneď niekoľko periel. Za povšimnutie však najviac stojí časť, v ktorej sa sťažuje, že ľudia kradnú jeho pesničky, a potom ešte chcú, aby sa s nimi za 50 dolárov stretol a rozprával, čo on rozhodne robiť nechce. A má rovno aj riešenie – na deň by mali vypnúť internet a „opraviť to.“ Počuli ste slovo Doyleovo. (pm)

Z kapely Borknagar odišiel ich dlhoročný vokalista a spoluzakladateľ Vintersorg. Podľa spoločného vyhlásenia sa hudobníci rozchádzajú v dobrom a sám Øystein G. Brun spomína svoju nehodu, ako dôvod odchodu. Koncom roku 2014 utrpel vážny pád pri ktorom si poranil hlavu a mal krvácanie do mozgu. To zranenie mu dodnes komplikuje život a tak Borknagar prišli o fantastického vokalistu. Veď si to vypočujte. Kapela inak dokončila nahrávanie novinky a ICS Vortex bude odteraz hlavným hlasom. (ak)


Novinky

Po roku od vydania neslávneho albumu Catharsis, a potom, čo zo skupiny odišli gitarista Phil Demmel a bubeník Dave McClain, je Machine Head opäť v štúdiu. Teda skôr Robb Flynn je v štúdiu. Náhradu za odídených členov totiž stále nepoznáme. Aj Demmel sa vyjadril, že MH je už vlastne Flynnovym sólovým projektom. Nechajme sa teda prekvapiť, kam sa vlastne kapela uberie. (pm)

Za svojim frontmanom postupne prestávajú smútiť aj Linkin Park. V rozhovore pre Whole Lotta Talk Mike Shinoda prezradil, že ak by natrafili na niekoho, kto im sadne do party, určite by pokračovali ďalej. (pm)

Ak aspoň okrajovo sledujete tvorbu a aktivity Devina Townsenda, určite viete, že to nie je celkom konvenčný hudobník. A to ani v hudbe, ani vo svojich videách. V novinke s názvom Genesis kombinuje obe tieto úchylky do jedného pošahaného celku. Je tam všetko – vesmír, mačky, dinosaury, hracie automaty... A hlavne on sám, ako svoju novinku počúva a kýva si hlavou do rytmu. Ako sa hovorí, lepšie raz vidieť, ako dvakrát čítať. Tak sa kuknite sami. Album Empath mu vychádza v závere marca. (pm)




When Demon Defiles a Witch
je v poradí štvrtým singlom, ktorý Whitechapel zverejnili pred vydaním albumu The Valley. Osobne mi nesedí až tak, ako predošlé kúsky, ale stále je veľmi dobrý. (pm)


Koncerty koncerty koncerty! Brutal Assault 2019 ohlásil nové kapely: metalcore-isti Parkway Drive, industrial Combichrist, post-rockerov Caspian, alebo superkapelu Azusa. Všetky kapelky si pozrite na tomto linku. (ak)


Vo Viedni a Prahe sa uskutočnia dva smútočné májové pochody, na ktorých by ste nemali chýbať. Povedú ich Fíni Swallow the Sun, ktorí akurát vypustili albumovú novinku When a Shadow is Forced Into The Light, oslavujúcu temnotu života a krásy smrti. Ich supportom budú fantastickí Oceans of Slumber s charizmatickou bluesovou speváčkou Cammie Gilbert na čele. Večer otvoria žánrovo spriaznení Aeonian Sorrow z Fínska a Grécka. Zapíšte si dátumy 10. máj (viedenský Viper Room) a 11. máj (Nová Chmelnice v českej metropole). (ak)


Daron Malakian so svojím projektom Scars on Broadway uvádza videoklip k typicky „systemovskej“ skladbe Guns are Loaded z poslednej štúdiovky Dictator. Tvorba kapely sa silno ponáša na System of a Down a je fajn mať aspoň dobrú hudbu od Scars, keď už nie nový album SOAD. Toho sa pravdepodobne tak skoro ani nedočkáme. Malakian v marci odohrá krátke turné po USA, no mohol by sa pozrieť na mapu aj smerom na východ. (ak)


Fantastickí gothic rockeri Tribulation vydali živé videjko k skladbe Nightbound. Chcú nás tak nalákať na nadchádzajúce koncerty v našich končinách. Vo Viedni hrajú už túto sobotu 2. marca a o deň neskôr zase v Prahe. Budú to určite skvelé vystúpenia plné dynamiky. Horší je fakt, že sa obidva dni ich koncerty prekrývajú s koncertami anglických progresivistov Haken v rovnakých mestách. Ak vaše fanúšikovstvo hraničí s fanatizmom a máte voľný víkend, môžete stihnúť kapely obe. Haken vo Viedni v sobotu a Tribulation v Prahe v nedeľu. Alebo naopak. (ak)


Rotting Christ konečne vydali svoj album The Heretics a zdieľajú bonusovú skladbu The Sons of Hell s príjemne heavymetalovým gitarovým motívom. Pripomíname, že 20. novembra zahrajú v Bratislave spoločne s Moonspell. Je to ešte ďaleko, ale je fajn na to myslieť. (ak)


Sludge doom metalisti Inter Arma zverejnili nádhernú desaťminútovku zvanú Stillness. Skladba z jednoduchého akustického motívu pomaličky buduje atmosféru, ktorá v závere krásne vygraduje. Toto je presne ten druh metalu na melancholické chvíle. Kapela v apríli vydáva novú štúdiovku Sulphur English. (ak)


Haluze týždňa

Ak potrebujete zlepšiť náladu, pustite si video chalana, ktorý v aute „spieva“ I Will Be Heard od Hatebreed. Najlepší je však záver. Jeho sestra si song totiž užíva už trochu menej. (pm)

A je tu ďalšia dychovková prerábka Rage Against the Machine v podobe Brass Against. Know Your Enemy je fakt podarená vec a so všetkými trubkami a spol. sadne ako riť na šerbeľ. (pm)


A čo by to bol za týždeň, keby sa o slovo neprihlásil Rob Scallon s jeho metalom na podivuhodných nástrojoch? Tentokrát si zahral šesťnásť-strunovej theorbe. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/architectsuk

Súvisiaci interpreti: Architects, Misfits