V sobotu 14. marca o 19:00 vystúpi v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca výnimočné hudobné duo z Francúzska, ktoré tvoria akordeonista Jean-Louis Matinier a gitarista Kevin Seddiki. Vo svetovej koncertnej premiére predstavia v Bratislave spoločný album, ktorý vychádza v renomovanom vydavateľstve ECM.

Jean-Louis Matinier je jedným z najvýznamnejších akordeonistov v Európe. Hoci má klasické hudobné vzdelanie, prekračuje hranice žánrov a vyhľadáva nové výzvy v podobe projektov s rôznorodými hudobníkmi. Začínal v slávnom French National Jazz Orchestra, neskôr spolupracoval s takými rešpektovanými hudobníkmi ako Renaud Garcia-Fons, Anouar Brahem, Louis Sclavis, François Couturier, Gianluigi Trovesi, Joseph Tawadros, Michel Godard, ale napríklad aj so šansoniérkou Juliette Gréco.


Jeho spoluhráč, gitarista Kevin Seddiki, je držiteľom prestížneho Európskeho gitarového ocenenia (European Guitar Award 2009) a dlhoročným spoluhráčom známeho hudobníka Al di Meolu. Kevin má rovnako blízko k jazzu ako k world music, o čom svedčia početné hudobné albumy s iránskymi, gréckymi a ďalšími hudobníkmi. Niektorí si možno spomenú na jeho vystúpenie na World Music Festivale Bratislava v roku 2016, kde účinkoval s perkusionistom Bijanom Chemiranim. Zhodou okolností v tom istom roku vystúpil v Bratislave aj Jean-Louis Matinier, ktorý hral na festivale Konvergencie v duu s Marcom Ambrosinim, hráčom na nyckelharpu.

Matinier a Seddiki vytvorili nedávno spoločný hudobný projekt, ktorého hlavnú myšlienku zhrnuli v popise Chamber Jazz Music Opened to the World, čiže komorná jazzová hudba otvorená svetu (či skôr "hudbe sveta"). Po úspešných koncertoch prišiel na rad spoločný album, ktorý vychádza na jar tohto roku pod názvom Rivages vo vydavateľstve ECM. Vlastné kompozície oboch hudobníkov a improvizácie dopĺňajú nové aranžmány skladieb z rôznych epoch (J. S. Bach, Gabriel Fauré, Jacques Brel. Robert Schumann a i.). Divákom tak ponúkajú otvorený dialóg aj nadčasovú výpoveď. Celý album a jeho koncertné prevedenie tvorí vesmír zvukov, textúr a majstrovského stvárnenia hudobných motívov. Pre celosvetovú premiéru tohto programu si obidvaja hudobníci zvolili práve Bratislavu, následne sa ich jarné turné presunie do Rakúska, Rumunska, Belgicka a Francúzska.

Jedinečné spojenie gitary a akordeónu v podaní špičkových hudobníkov môžete uvidieť naživo 14. marca o 19:00 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Podujatie sa koná ako jeden z koncertov World Music Festivalu Bratislava 2020. Lístky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Vstupenky:  

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Jarmila Vlčková.