Niekdajší člen britskej kapely Oasis Noel Gallagher a frontman skupiny Blur Damon Albarn v sobotu definitívne ukončili svoj spor, ktorý sa začal ešte v polovici 90. rokov. V rámci charitatívnej akcie v Londýne sa predstavili na jednom pódiu so skladbou Tender od kapely Blur. Tá pred takmer dvoma desaťročiami viedla tvrdý boj s Oasis.

V 90. rokoch sa zdalo, že kapely Oasis a Blur sú nezmieriteľné. Ich rivalita síce nemala kriminálny charakter ako v prípade slávnych amerických raperov (2pac, The Notorious B.I.G. a ďalší), no točili sa o nej dokumenty, fanúšikovia boli rozdelení do dvoch táborov, a trpké vzájomné urážky "hovorcov" oboch kapiel prostredníctvom médií boli na dennom poriadku. Svojím spôsobom to bol ten najlepší možný marketing oboch kapiel. Kým Blur k nákupu albumov a singlov mobilizovali strednú vrstvu, Oasis predstavovali hrdinov pracujúceho ľudu.

Spor vyvrcholil v lete 1995, kedy v ten istý deň, 14. augusta, vyšli single Roll With It (Oasis) a Country House (Blur) a "pobili" sa o prvé miesto v britskom rebríčku singlov. V súboji známom ako The Battle of Britpop zvíťazil singel Albarnovej kapely z ktorého sa predalo o 58-tisíc kópií viac ako dosiahol singel Oasis (274-tisíc vs. 216-tisíc predaných kópií). Už o niekoľko mesiacov neskôr však boli vďaka fenomenálnemu úspechu albumu (What's The Story) Morning Glory? za víťazov považovaní Oasis a o Blur sa písalo v zmysle "vyhrali bitku, no prehrali vojnu".

Patetická nevraživosť

V tom istom roku Gallagher vyhlásil, že dúfa, že Albarn a basgitarista Alex James dostanú AIDS a zomrú. Albarn zase neskôr uviedol, že sa s Gallagherom nikdy nedokáže zmieriť. S odstupom mnohých rokov, keď je zlatý vek britpopu dávno minulosťou, sa však vzťahy postupne začali umierňovať. Blur po vydaní albumu Think Tank (2003) prestali byť aktívni, a tým sa aj definitívne skončila konkurencia a rivalita oboch kapiel. Osobné vzťahy oboch hudobníkov sa však zlepšili až v posledných rokoch.

Albarn si za posledných 10 rokov vybudoval meno aj vďaka projektom ako GorillazThe Good, the Bad & the Queen či hudbou k čínskemu muzikálu Monkey: Journey to the West. Zrejme to doviedlo Gallaghera, aby spravil prvý krok k zmiereniu, keď vyhlásil, že si svojho kedysi najväčšieho rivala váži. "Je to skvelý umelec. Je iný ako ja. Ja nie som umelec - u mňa to len vyjde von tak, ako to je. On robí čínske opery a rôzne iné veci, má na svojom luku omnoho viac tetív ako ja," uznal kvality svojho kolegu koncom roka 2008 v rozhovore pre britský denník Guardian.

Okrem toho dodal, že spor z polovice 90. rokov bol zbytočne vyhrotený. "Keď sa pozerám dozadu, celý ten spor je poriadne patetický a navyše išlo o dve celkom sračkové popové skladby," uviedol Gallagher, čím myslel spomínané single vydané 14. augusta 1995.

Spojil ich odpor k One Direction

Prešlo ďalších päť rokov a na udeľovaní Brit Awards vo februári tohto roka už obaja hudobníci sedeli pri rovnakom stole. Gallagher neskôr uviedol, že sa s Albarnom zblížili vďaka spoločnému odporu k chlapčenskej skupine One Direction.

Za definitívne zakopanie "vojnovej sekery" však možno považovať až sobotný koncert charitatívnej organizácie Teenage Cancer Trust, ktorého kurátorom bol práve Noel Gallagher. A bol to on, kto na koncert pozval členov kapely Blur Damona Albarna a Grahama Coxona, aby spoločne s nimi a s nemenej slávnym Paulom Wellerom na bicích odohral skladbu Tender.

Ktovie, možno sa o 20 rokov Noel udobrí aj so svojím bratom Liamom...


Autor: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Nme.com, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/TeenageCancerTrust

Súvisiaci interpreti: Blur, Oasis