Najväčšiu pozornosť tento týždeň pútali predovšetkým dve speváčky - Alicia Keys a Janelle Monáe. Zatiaľ čo prvá menovaná predstavila nové video k skladbe Fire We Make, Janelle zas zverejnila avizovaný prvý singel z pripravovanej štúdiovky The Electric Lady. Nové videá majú tiež Talib Kweli, Homeboy Sandman, ale aj Ben Cristovao.

Alicia Keys sa rozhodla pripomenúť svoj vlaňajší album Girl On Fire ďalším videom, pričom voľba padla tentoraz na baladu Fire We Make s hosťujúcim Maxwellom. Klip, ktorý je poňatý ako krátky film, sa odohráva v New Orleans a atmosféra tohto mesta z neho doslova sála.

Alicia Keys feat. Maxwell - Fire We Make

Janelle Monáe splnila, čo sĺúbila a v pondelok predstavila prvý singel zo svojho pripravovaného druhého albumu The Electric Lady. Stala sa ním pieseň Q.U.E.E.N., do ktorej si Jaryknelle pozvala legendárnu Erykah Badu.

Janelle Monáe feat. Erykah Badu - Q.U.E.E.N.

Minulý piatok uplynuli tri roky, odkedy zomrel Guru z Gang Starr. Producent Marco Polo sa preto pri tejto smutnej príležitosti rozhodol zverejniť skladbu G.U.R.U. venovanú práve tomuto velikánovi americkej scény. O vokálnu stránku sa postaral Talib Kweli, pričom do tracku pochopiteľne prispel aj DJ Premier.

Marco Polo feat. Talib Kweli & DJ Premier - G.U.R.U.

Pri Talibovi Kwelim ešte na chvíľku zostaneme, keďže tento vyhlásený lyrik vypustil do sveta nové video k veci High Life. Tá sa bude nachádzať na jeho nespočetne ráz odloženej štúdiovke Prisoner Of Conscious, ktorej aktuálny release date je stanovený na 7. mája. Video vzniklo v Juhoafrickej republike, pričom Talib si ho sám aj režíroval.

Talib Kweli feat. Rubix Cube & Bajah - High Life

Skyzoo a Torae po nejakom čase znova spojili sily a ako The Barrel Brothers predstavili skladbu The Get Up. Tá je prvým singlom zo soundtracku dokumentárneho filmu Demos: An Independent Artist’s Guide To Success.

Skyzoo & Torae - The Get Up

Iba pred týždňom sme písali, že Homeboy Sandman vydal nový album Kool Herc: Fertile Crescent a už sme sa z neho dočkali aj prvého videa. To vzniklo k skladbe Peace & Love a ako sme si už u jeho autora zvykli, od klasického hip-hopového klipu má ďaleko.

Homeboy Sandman - Peace & Love

Reks ešte stále nevydal už v zime ohlasovaný album/mixtape Revolution Cocktail, ale zatiaľ z neho aspoň postupne predstavuje jednotlivé tracky. Najnovšie sme sa tak dočkali skladby s názvom Mighty Mouse Trap Rap.

Reks - Mighty Mouse Trap Rap

R.A. The Rugged Man už o päť dní vydá album Legends Never Die, na ktorý jeho fanúšikovia čakajú už dlhých deväť rokov od vydania debutu Die, Rugged Man, Die. Pravdepodobne poslednou ochutnávkou z novinky sa stala vec Holla-Loo-Yuh, do ktorej si Rugged Man pozval dvojicu Tech N9ne a Krizz Kaliko.

R.A. The Rugged Man feat. Tech N9ne & Krizz Kaliko - Holla-Loo-Yuh

Z česko-slovenskej scény tu tento týždeň máme dva príspevky. Prvým z nich je odľahčená skladba Jak šéf, ktorú majú na svedomí traja členovia Gramo Rokkaz - Tono S., Decko a Separ, pričom o produkčnú stránku sa postaral Deryck.

Tono S., Decko & Separ - Jak šéf

Milostnou baladou sme dnes začali a aj ňou skončíme. Na záver tu totiž máme video k piesni Tělo od Bena Cristovaa, v ktorej hosťuje Supa zo skupiny Moja Reč. Ako ich spolupráca v produkcii The Glowsticks dopadla, môžete zistiť práve teraz.

Ben Cristovao feat. Supa - Tělo

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Echo Promotion PR

Súvisiaci interpreti: Alicia Keys, Janele Monáe