Zatiaľ čo minulý týždeň priniesol novú skladbu od H16, tenroraz sme sa dočkali prvého singlu z Delikovej pripravovanej sólovky. Jay-Z sa zas rozhodol vyjadriť k viacerým správam týkajúcich sa jeho osoby, pričom tak spravil prostredníctvom tracku s názvom Open Letter.

Naposledy sme písali, že tento rok by mali vyjsť na Slovensku tri zásadné albumy. Jedným z nich bude aj dlho očakávaná debutová sólovka od Delika. Prešlo len niekoľko dní a člen skupiny Moja Reč vypustil prvý singel s názvom Nostalgia, ktorý neprodukoval nikto iný než Jozef Engerer.

Delik - Nostalgia

Potenciál zaujať má tiež určite aj ďalší slovenský projekt, ktorým je formácia 4D v zložení Čistychov, DNA, Mišo Biely a G-Bod. Táto štvorica vydá svoj debutový album Kryštál už na budúci týždeň, ešte pred tým z neho predstavila ďalšiu ochutnávku v podobe tracku Slobodný. Prečítajte si o 4D viac v exkluzívnom rozhovore

4D - Slobodný

Jay-Z bol nedávno aj s Beyoncé na Kube, kde oslávili piate výročie svadby. Tento ich výlet však v USA vyvolal kritické reakcie, na ktoré Hova zareagoval tým najlepším možným spôsobom - nahral skladbu s výstižným názvom Open Letter. V tracku, o produkciu ktorého sa postarali Swizz Beatz a Timbaland, sa vyjadril aj k plánovanému odpredaju svojho podielu v basketbalovom klube Brooklyn Nets alebo novej zmluve jeho labelu Roc Nation s vydavateľstvom Universal.

Jay-Z - Open Letter

V rovnaký deň ako Jay-Z vypustil novú skladbu aj Pusha T, ktorý momentálne pripravuje svoju debutovú sólovku My Name Is My Name. Či sa bude na nej nachádzať aj čerstvá vec Numbers On The Boards produkovaná Kanyem Westom a Donon Cannonom, nie je zatiaľ známe.

Pusha T - Numbers On The Boards

Jedenásteho apríla uplynulo už sedem rokov od smrti člena D12 a Eminemovho najlepšieho priateľa Proofa. Pri tejto príležitosti Shady Records zverejnili doteraz nezverejnenú Proofovu skladbu Keep It On The Low, ktorá vznikla približne v roku 1994. Produkoval ju ďalší zosnulý detroitský reprezentant J. Dilla, ktorý v nej zároveň aj hosťuje.

Proof feat. J Dilla - Keep It On The Low

Ghostface Killah má od utorku vonku svoju desiatu sólovku Twelve Reasons To Die, ktorú produkoval kompletne Adrian Younge. V deň vydania albumu člen Wu-Tang Clanu zároveň predstavil aj prvé video k skladbe The Rise Of The Ghostface Killah. Keď je už reč o Wu-Tang Clane, táto legendárna newyorská formácia pred niekoľkými dňami potvrdila, že tento rok sa od nej dočkáme nového albumu. Prečítajte si viac

Ghostface Killah - The Rise Of The Ghostface Killah

S novým klipom sa pochválil aj Frank Ocean, ktorý sa rozhodol dať vizuálnu podobu skladbe Lost z albumu Channel Orange. Zaujímavosťou je, že práve táto pieseň je predmetom žaloby. Producent Micah Otano totiž tvrdí, že spolu s ďalším producentom Malayom zložil skladbu s názvom Daylight, ktorú však následne Malay ukradol, premenoval na Lost a ponúkol ju Oceanovi. Viac o tejto kauze čítajte TU.

Frank Ocean - Lost

Zaujímavá zostava v zložení Fergie, Q-Tip a GoonRock sa zišla v skladbe A Little Party Never Killed Nobody (All We Got), ktorá sa bude nachádzať na soundtracku snímky Veľký Gatsby režiséra Baza Luhrmanna. Na tomto soundtracku budú tiež skladby od interpretov ako napríklad Jay-Z, Beyoncé, André 3000, Will.i.am, Lana Del Rey alebo Florence And The Machine. Viac info

Fergie, Q-Tip & GoonRock - A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)

Producent Statik Selektah plánuje v júni vydať už svoj piaty sólový album Extended Play. Prvou ochutnávkou z neho sa stala vec Bird’s Eye View s hviezdnym obsadením na mikrofóne - Raekwon, Joey Bada$$ a Black Thought z The Roots.

Statik Selektah feat. Raekwon, Joey Bada$$ & Black Thought - Bird’s Eye View

V utorok oslávil 57. narodeniny DJ Kool Herc, ktorý je považovaný za zakladateľa hip-hopu. Na jeho počesť v tento deň vydal Homeboy Sandman nový album Kool Herc: Fertile Crescent a ako sa uňho už stalo dobrou tradíciou, zverejnil aj bonusovú skladbu propagujúcu tento album.

Homeboy Sandman - Kool Herc: Fertile Crescent Out Now

Na záver tu máme dva mixtapey, ktoré ich autori poskytli svojim priaznivcom zdarma na stiahnutie. Prvým z nich je King Remembered In Time od Big K.R.I.T.-a obsahujúci 17 skladieb s hosťami ako napríklad Bun B, Wiz Khalifa alebo Smoke DZA. Tento tape je k dispozícii TU. Producent Scram Jones zas dal dokopy kompiláciu skladieb, ktoré nahral s už vyššie spomínaným Raekwonom. Ich spoločný počin sa volá The Chef Vs. The Beast a stiahnuť si ho môžete TU.

Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: AP Photo/Matt Sayles

Súvisiaci interpreti: Jay-Z, Moja Reč