Americká speváčka Beyoncé opäť prekvapila fanúšikov albumom, ktorý je kompletne vizualizovaný. Film, ktorého exkluzívnu premiéru na HBO avizovala ešte v polovici apríla, totiž nebol ďalším dokumentom o speváčke, ale intímnou osobnou výpoveďou, v ktorej sa strieda hovorené slovo s novými skladbami.

V sobotu v noci, počas premiéry dlhšie avizovaného filmu Lemonade, v ktorom niektoré piesne zazneli len v podobe krátkych úryvkov, vydala Beyoncé pod rovnakým názvom svoju šiestu sólovú štúdiovku. Nachádza sa na nej dvanásť piesní vrátane už skôr zverejneného kontroverzného singla Formation, ktorý celý album uzatvára. Téma nahrávky je osobná, speváčka bez servítky hovorí o problémoch svojej rodiny a manželovej nevere, pričom často volí nečakane drsné slová na jeho adresu.

Okrem spôsobu vydania a otvorenosti o súkromí sú najväčším prekvapením albumu hostia. Vďaka autorskej, producentskej aj speváckej spolupráci s Jackom Whiteom znie R&B diva ako nikdy predtým v skladbe Don't Hurt Yourself, ktorej spoluautormi sú kvôli samplom z piesne When the Levee Breaks aj členovia Led Zeppelin. Pod dvoma kúskami je ako spoluautor podpísaný elektronický melancholik James Blake, v skladbe Forward je zároveň aj producentom a spieva.

Menej už prekvapí, že na albume hosťuje tiež R&B spevák The Weeknd a súčasný kráľ hip-hopu Kendrick Lamar. Speváčkin manžel Jay Z v zozname jej spolupracovníkov tentokrát nefiguruje, čo dáva bulváru priestor na špekulácie, či album nie je predzvesťou ich mnohokrát prepieraného odlúčenia a rozvodu. V závere novinky však dôjde aj na tému odpustenia, takže spomínané vzťahové problémy sú pravdepodobne u manželov už dávnejšie prekonané. Vždy sa síce môžu vrátiť, no raper dostal poriadne silné memento.


Mix citrónov a žánrov

Na albume sa autorsky či producentsky podieľali aj ďalšie známe mená ako Ezra Koenig (Vampire Weekend), Diplo (Major Lazer), Mike WiLL Made-It, Just Blaze, Mike Dean a množstvo ďalších. Pod všetkými skladbami je ako spoluautorka a producentka podpísaná aj samotná Beyoncé. Neprajníci samozrejme môžu byť tradične skeptickí a diskutovať o veľkosti jej autorského vkladu pri takom množstve spolupracovníkov, no texty sú natoľko osobné, že minimálne pri nich nie je o čom pochybovať.

Názov albumu vychádza z výroku Jay Z-ho babičky na jej oslave 90-tych narodenín: "Mala som svoje vrcholy a pády, no vždy som našla vnútornú silu, aby som zodvihla hlavu. Život mi dal citróny, spravila som limonádu." Tieto jej slová znejú aj na platni a pekne vystihujú hlavnú ideu albumu, ktorý napriek nepríjemnej téme končí pozitívne skladbou All Night plnou zmierenia a nádeje. Po nej nasleduje už len singel Formation, ktorý je vo filme aj na albume akoby bonusom a predstavuje prechod od osobného posolstva k politickému, čím nahrávke dodáva širší rozmer.

Podobne ako album Beyoncé z roku 2013, aj Lemonade funguje ako celok, v ktorom má každá skladba svoje miesto a zmysel, čo vyzdvihujú aj prvé recenzie. Striedajú sa pritom piesne rôznych žánrov - je tu súčasné, elektronickou klubovou hudbou ovplyvnené R&B nadväzujúce na spomínaný eponymný album, ale aj spojenie hip-hopu a rocku (Don't Hurt YourselfFreedom), výrazné prvky reggae (Hold UpAll Night), klavírna balada (Sandcastles), či dokonca country-pop s dychovou sekciou (Daddy Lessons). Spojiť to všetko do zmysluplného celku, keď sa na projekte spolupodieľali desiatky umelcov, vyžaduje kvalitnú réžiu, ktorú speváčke opäť nemožno odoprieť. Rovnako ako interpretačné kvality v rôznych, aj nečakaných polohách, čím sa ešte viac vzdaľuje od svojich mainstreamových kolegýň.

Novinka bola od soboty dostupná iba prostredníctvom streamovacej služby Tidal, teraz ju už nájdete aj na iTunes. Na stránke lemonade.tidal.com si album môžete vypočuť a pozrieť v rámci 90-dňového skúšobného obdobia zdarma, prípadne zakúpiť na stiahnutie bez registrácie na používanie služby.

Tracklist albumu Lemonade: 

1. Pray You Catch Me 
2. Hold Up 
3. Don't Hurt Yourself (feat. Jack White)
4. Sorry 
5. 6 Inch (feat. The Weeknd)
6. Daddy Lessons 
7. Love Drought 
8. Sandcastles 
9. Forward (feat. James Blake)
10. Freedom (feat. Kendrick Lamar)
11. All Night 
12. Formation 

Autor: Patrik Marflák
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Beyoncé