Petra Hapková sa rozhodla nahrať piesne svojho otca a vznikol šansónový album Kdo jinej než já ako pocta Petrovi Hapkovi. Nahrávka prináša osobitý pohľad na tvorbu hudobného skladateľa, ktorý zanechal na československej hudobnej scéne výraznú stopu. Peter Hapka zomrel v novembri 2014.

Prvotnou pohnútkou Petry Hapkovej bolo vzdať hold otcovi, hoci vraví, že celý projekt vznikol aj vďaka veľkej náhode. Za tú považuje stretnutie s Martinom Hrdinkom, s ktorým dávala celý koncept dokopy. Dokonca jej predstavil aj skladby, ktoré dovtedy nepoznala.

Sama trvala na tom, aby na albume Kdo jinej než já bolo jedenásť pesničiek. Sú medzi nimi známe skladby Petra Hapku ako Vana plná fialekPíseň o malíři či Žít a nechat žít, ale aj menej známe piesne, ktoré má najradšej. S komornou zostavou (klavír, gitara, violončelo) poskladala z týchto skladieb aj program, s ktorým v Čechách koncertuje.


Ako dieťa bola pri vzniku pesničiek

"Dlho som sa bránila šansónu. Necítila som sa na to a nemyslela som si, že bude moja čeština tak dobrá, že by som to zvládla. Keď otec zomrel, naraz som ho potrebovala počuť," spomína Petra Hapková. "Bolo by mi veľmi ľúto, keby jeho piesne zanikli. Tak som vymyslela, aby žili ďalej. V modernejšej a inej forme," hovorí speváčka.

Hapková bola osobne prítomná pri samotnom zrode niektorých skladieb a spomína na čas strávený so svojim otcom. "Vždy, keď som prišla za otcom, tak som s ním bola 24 hodín denne. Keď pracoval, tak pracoval. Keď nie, tak sme sa zabávali. Strávila som v štúdiu množstvo hodín. Tam som spala som pod klavírom. Tam som občas povedala, že som hladná. Boli sme tam stále," spomína.

Vypočujte si celú nahrávku na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z Warner Music. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Warner Music