Raper a spoluzakladateľ kapiel Modré hory, Zlokot alebo J.S.S., Pavol Remiáš alias Lyrik, vydáva svoj prvý sólový album s názvom Ja. Ide o kolekciu dvanástich skladieb, ktoré fanúšikom ponúka v digitálnej podobe vo formáte MP3 a WAV, spolu so šiestimi remixami a ďalším bonusovým materiálom.

Vysnívanú sólovku si Lyrik daroval k štyridsiatke a prispôsobil tomu všetky termíny. Súčasťou albumu sú okrem samotnej nahrávky aj texty, ktoré do angličtiny preložil Samo Marec, a raperove komentáre ku skladbám v audio a textovej podobe. 

Album vyjde 30. apríla na štýlovej USB karte, o ktorej dizajn sa postaral Peter Trmos. Zároveň sa bude dať vypočuť aj na streamovacích platformách. Novinka vyjde pod značkou občianskeho združenia Diverzita, ktoré pred pár rokmi vydalo aj Lyrikov knižný debut Naničhodný poet.

Krst albumu bude 2. mája v bratislavskom .klube pod lampou, kde Lyrik odohrá väčšinu skladieb spolu s niekoľkými hosťami.

Spolupráca s rumunským producentom

Významný podiel na hudobnej stránke albumu má rumunský producent s klasickým hudobným vzdelaním Dan Handrabur, na ktorého Lyrika upozornil vydavateľ Mišo Tőzsér. Dan ako mladý emigroval do Kanady a stal sa členom výraznej komunity experimentátorov na poli elektronickej hudby. S Lyrikom sa stretli v roku 2013 na podujatí Music Laboratory vol. 14, ktoré bolo zamerané na noise a industrial. Lyrik ho neskôr požiadal o "čosi duboidné a hypnotické, do čoho sa bude dať rapovať".

Asi 90 percent vecí ostalo na albume zachovaných v takej štruktúre, ako mu ich Dan dodal. Elektronickými podkladmi podporil atmosféru Lyrikových "nadčasových textov a bezčasových nálad" a zafungovalo to. Album ako hostia podporili Andrej Šeban, Roland Kánik, Bene, Ivana Mer, DJ Spinhandz a ďalší.

Skúmanie identity nášho Ja

Inovatívne je, že si Lyrik pozval aj (ne)hudobných hostí, ktorí podľa jeho názoru majú čo povedať. Vojnový fotograf Jano Husár, súčasná tanečnica Soňa Ferienčíková, herec a spevák Dano Heriban, básnik a člen kapely Saténové ruky Vlado Janček a ďalší prispeli na album vokálmi či hovoreným slovom.

Koncept albumu skúma rôzne identity nášho Ja. K téme Lyrika priviedol jeho dlhoročný záujem o meditáciu a filozofiu. "Čo to vlastne je a kto alebo čo teda som, považujem za veľké mystérium a za kardinálnu otázku." V jednotlivých skladbách si skúša rozličné podoby Ja, či už v rovine osobnej, spoločenskej alebo filozofickej. V zatiaľ jedinej zverejnenej skladbe Moc potrebujem sa napríklad vžíva do pozície politika, ktorý sa pod vplyvom moci stal nemilosrdným diktátorom.

Lyrikovým cieľom je poslucháčov inšpirovať k premýšľaniu nad tým, kto vlastne sme a aké roly máme vo svete. Hovorí o premenlivosti našej mysle, ktorá je niekedy aj "tichá a zaspáva do zvukov imaginárnych gitár". Týchto meditatívnych polôh na albume nie je veľa, ale sú pre pochopenie konceptu kľúčové.


Text: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: Miro Nôta