Slovenská kapela Iconito si podľa slov jej speváka a lídra Kristiána Dufinca nestavia žiadne žánrové bariéry. "Skladby, ktoré tvoríme, sú veľmi rôznorodé. Hovoríme tomu širokospektrálny diapazón divergentných múzických žánrov," zasmial sa v rozhovore pre agentúru SITA Dufinec.

Svoju tvorbu pritom podľa neho ťahajú vo dvoch líniách, ktoré odlišuje okrem žánru i rôzne prevedenie videoklipov. Pre prvú líniu je typická postavička gorala, mladého muža v slovenskom kroji pripomínajúceho Jánošíka, ktorý sa v nich objavuje.

"Táto postavička vznikla už pri našej prvej piesni Chcem zmenu v roku 2014 pred prezidentskými voľbami. Vymysleli sme ju ako taký symbol kapely, špecifický znak a slúži nám aj ako akýsi maskot. Tak ako má Iron Maiden svojho Eddieho alebo Elán toho modrého pajáca s jazykom, my sme si vymysleli túto postavičku. Je to Slovák, ktorý nás sprevádza určitými problémami a čímkoľvek, čo sa u nás na Slovensku deje a s čím sa ľudia vedia stotožniť. Máme päť klipov nakrútených v tomto štýle, sú to klipy k piesňam Chcem zmenu, Spolu za jedno lano, Za karpatským lesom, Slovenské devy a najnovší, Poďme spolu vpred. Nazývame to 'príbeh gorala," priblížil mladý interpret.

Druhou líniou kapely sú filmové, príbehové klipy k piesňam o živote. "Do tých zas pozývame mladých hercov. Naposledy nám v klipe Táram hrali Sarah Arató a Tomáš Grega, predtým v klipe Povedz Broňa Kováčiková a Jakub Kuka. Všetko sú to mladé slovenské herecké talenty, ktoré sa teraz začínajú objavovať v seriáloch," uviedol Dufinec.

Nekvalitný klip nikoho nezaujíma

Scény do klipov si vymýšľajú hudobníci väčšinou sami, i keď spolupráci so šikovnými kreatívcami či skúsenými producentmi sa podľa Dufinca nebránia. "V rámci klipov spolupracujeme s tromi firmami, starajú sa nám o vizuál, svetelné efekty a produkciu. Všetko sú to mladí ľudia, s ktorými spoločne rastieme a ideme hore. Sú to pre mňa odborníci vo svojom fachu a v kapele sme sa zhodli, že je vždy lepšie sa poradiť a spraviť to dobre ako ísť si len tak tvrdohlavo za niečím. Chceme totiž dať tým klipom aj nejakú dušu a ideu, aby to nebol len taký prázdny kamerový záznam. Na tom nám záleží, pretože, pochopiteľne, bez toho, aby ste mali nejaký dobrý a kvalitný klip, sa zbytočne budete ako mladá kapela niekde prezentovať, nikoho to nezaujíma," skonštatoval so smiechom.

V najnovšom videoklipe k piesni Poďme spolu vpred, ktorý talentovaní hudobníci zverejnili pred dvoma týždňami, sa v hlavných úlohách objavili slovenskí hokejoví reprezentanti, ktorí na majstrovstvách sveta v roku 2002 vybojovali pamätné zlato. Novinku už Iconito stihli predstaviť okrem svojich sociálnych sietí a YouTube kanálu i na viacerých koncertoch po Slovensku, práve v rámci tohtoročných hokejových majstrovstiev. "Ešte nás čaká posledný koncert dnes vo fanzóne v Poprade. Atmosféra na týchto koncertoch je výborná, no keďže sú tie fanzóny vonku, záležalo vždy do veľkej miery aj od počasia a od šťastia. Mali sme skvelý koncert v Martine, ten bol natrieskaný, vtedy sme hrali s Veľkou Britániou, zahrali sme aj hymnu, pustili videoklip, tam to žilo," priblížil Dufinec.

"Ľudia sú vďační, myslím, že im stačí už to, že tie výkony našich hokejistov sú dobré a že nám svitá v tomto smere na lepšie časy. To je aj odkazom našej novej piesne a preto ju podľa mňa podporila aj tá stará garda skvelých hokejistov," usúdil spevák. "Nemala to byť hymna, skôr taká óda na lepšie časy. Ja som mal tú ideu vytvoriť pieseň pre slovenských hokejistov už dávno, mal som rozrobený text ešte v roku 2012 či 2013, keď som prišiel do Bratislavy. Minulý rok v januári som ho vytiahol, väčšinu som pozmenil a vymyslel som hudbu. S týmto sme šli za chalanmi hokejistami a dostali sme podporu a dobrý feedback. Som rád, že som sa nenechal nikým a ničím odradiť a urobili sme to. Myslím, že tá odozva, ktorá sa nám dostala, stála za to. Teším sa z výsledku a som rád, že tu ten odkaz je aj pre ďalšie generácie. Robili sme to hlavne pre Slovákov," skonštatoval interpret, ktorého spolu s kapelou okrem sobotňajšieho koncertu čakajú už čoskoro i ďalšie vystúpenia.


Po festivalovej sezóne príde nový album

"Po majstrovstvách chystáme ďalšie koncerty. V júni začíname sezónu festivalov a koncertov v mestách a obciach. Máme tam nejaký Sabinov, Svidník, Sobrance, Lipany, akurát nám volali z Martina a ideme aj na Nestville Open Fest. Pomaly sa to bookuje. A navyše dokončujeme album. Ten bude takisto žánrovo pestrý, ako celá naša tvorba a budú na ňom všetky skladby, ktoré vyšli v tomto období - Táram, Čaj a med, Slovenské devy aj Poďme spolu vpred."

"Chceli sme ho dokončiť už na jar, ale produkcia nového klipu nám dala tak zabrať, že sme ho nestihli sfinalizovať. Povedali sme si, že radšej nebudeme nič siliť, stojí nám za to počkať s tým. Ešte musím nahrať spevy do štyroch skladieb, inak sa už album v podstate mixuje, takže na jeseň by to malo vyjsť už stopercentne," prezradil Dufinec. "Bude tam taká všehochuť, piesne z rôzneho súdka, máme tam aj skladby na občianske témy, ale aj piesne zo života, také pop-rockovejšie i popové, rôzne žánre," priblížil.

S albumom by Iconito zároveň chceli do sveta vypustiť i ďalší videoklip. "Do vydania albumu už klipy riešiť nebudeme, posledný nám dal zabrať finančne a všetkými možnými spôsobmi, no s albumom ešte vyjde jeden singel aj s klipom trošku z iného súdka, mimo gorala. Tú skladbu máme už pripravenú, nahratú, videoklip vymyslený, len ho treba natočiť. Niekedy v auguste to urobíme," uzavrel spevák.

Zdroj: SITA
Foto: Martin Kleibl