Má iba sedemnásť rokov, študuje v 2. ročníku na Konzervatóriu Pardubice a teraz zažiaril v prestížnej koncertnej sále Carnegie Hall v New Yorku. Reč je o klarinetistovi Matejovi Asahina Kotalovi, ktorý má za sebou už teraz množstvo českých i medzinárodných ocenení.

Len malý zlomok českých umelcov malo možnosť vystúpiť v jednej z najvýznamnejších koncertných sál na svete, v Carnegie Hall v New Yorku. Teraz Česko oslavuje ďalší obrovský hudobných úspech. Na doskách tejto prestížnej sály vystúpil sedemnásťročný klarinetista Matěj Asahina Kotal, študent pardubického konzervatória, ktorý študuje v triede svojho otca Jiřího Kotala, klarinetistu Národného divadla v Prahe.

"Bola to paráda, ďakujem! Zahrať si na takto významných pódiách, kde účinkujú svetoví muzikanti, je pre mňa niečo neskutočné a som za to veľmi vďačný – ďakujem veľmi za pozvanie!" neskrýva svoje nadšenie mladý klarinetista, ktorý v Carnegie Hall zahral celú Sonatinu pre klarinet a klavír H. 356 od Bohuslava Martinov.

Matěj Asahina Kotal si svoje hudobné vzdelanie obohatil štúdiom na medzinárodných klarinetových kurzoch v Ostrave či v Brne. V roku 2022 bol pozvaný na klarinetový masterclass v rámci festivalu Pražská jar a tiež na masterclass s profesorom Wenzlom Fuchsom z Berlínskej filharmónie v rámci festivalu Dvořákova Praha. V roku 2023 bol nominovaný na Talentissimo v rámci festivalu Zlatá Pecka.

"Mnohí českí umelci už vystupovali v slávnej Carnegie Hall. Niektorí boli pozvaní významnými dirigentmi, alebo orchestrami, iní vďaka iniciatíve Čechov žijúcich v USA, ďalší vydali aj značné sumy peňazí, aby na túto métu vôbec dosiahli, ale muzicírovať tu ako víťaz medzinárodnej súťaže ešte pred dovŕšením osemnástich rokov? To sa podarilo len Matejovi Asahina Kotalovi z pardubického konzervatória, účastníkovi minuloročného Talentissima festivalu Zlatá Pecka," chváli Mateja herečka a popredná česká oporná speváčka Dagmar Pecková, ktorá v Carnegie Hall vystúpila dokonca dvakrát.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek.