V dňoch 17. až 19. augusta sa pri obci Rohožník v okrese Malacky uskutoční multikultúrne podujatie UV_festival 2012. Myšlienkou festivalu je vyhľadať mladých talentovaných umelcov, podporiť menšinové kultúrne žánre, vytvoriť z návštevníkov festivalu jeho spolutvorcov a dať umelcom aj neumelcom priestor na prezentáciu.

Dramaturgia UV_festivalu 2012 nie je žánrovo ohraničená, avšak je kladený dôraz na kvalitu a prijemnú, tvorivú atmosféru. Festival podporuje medzinárodná organizácia Vyšehradský fond (visegradfund.org), vďaka čomu môže ponúknuť to najlepšie zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Českej republiky. Okrem toho bude mať na festivale zastúpenie aj Ukrajina, Veľká Británia, či Nový Zéland.

Tento rok vystúpi na dvoch pódiách - visegrad stage a hudba.sk stage - štyridsať hudobných zoskupení na čele so zvučnými zahraničnými menami ako sú maďarskí Besh o droM, kritikmi oceňovaní Oszibarack z Poľska, novozélandská kapela Gerda Blank pôsobiaca v Brne, ukrajinská Zapaska alebo britský hudobník Nick Fisher. Kvalitnú domácu scénu zastúpia česko-slovenskí Rara Avis, východniarske stálice Puding pani Elvisovej a Chiki Liki Tu-aLongital, Sto múch, Diego, Kvety Nikotínu či Feelme. Úžasnú UV show, ktorá k festivalu neodmysliteľne patrí, predvedie hviezdne Duo Aratron Aspis.

Možnosť prezentácie pre všetkých

Jedným z cieľov UV_festivalu je poskytnúť priestor pre konfrontáciu a vytvorenie spolupráce medzi mladými talentovanými interpretmi a ich skúsenejšími kolegami. Festival pritom podporuje začínajúcich umelcov nielen z oblasti hudby ale aj divadla a výtvarného umenia. Dáva príležitosť všetkým, ktorým chýba priestor na prezentáciu svojej tvorby, schopností a talentu. Umelci, ktorí z časových dôvodov nebudú môcť byť zaradení do oficiálneho programu, budú mať možnosť prezentovať sa v areáli festivalu, či zapojiť sa do UV_jam session.

Myšlienku festivalu chcú organizátori podporiť aj zapojením samotných fanúšikov do interakcie s nádejnými umelcami. Každý návštevník festivalu dostane ku vstupenke hodnotiaci UV_like a je iba na ňom, ktorému umelcovi ho dá. Umelec s najväčším počtom "UV_like-ov" získa jedinečnú príležitosť dostať sa na hlavné pódium a prezentovať sa pred všetkými návštevníkmi festivalu.

Súčasťou festivalu bude okrem hudobnej produkcie na dvoch pódiách aj bohatý sprievodný program. Návštevníci budú môcť vidieť tvorbu výtvarných umelcov a divadelné predstavenia, navštíviť "kinečko" s projekciami filmov, či stánky neziskových organizácií s prezentáciami ich činností a tematickými diskusiami. Chýbať nebude ani čajovňa, či priestor pre akčné a spoločenské hry. Pre našich najmenších bude vytvorený detský kútik.

Viac informácií o festivale a jeho programe nájdete na www.uvfestival.eu.

Zdroj: UV_festival

Súvisiaci interpreti: Rara Avis