V newyorskom aukčnom dome Sotheby's v utorok vydražili ceruzkou písaný text legendárnej skladby Like A Rolling Stone. Predal sa za 2,045 milióna dolárov (v prepočte približne 1,5 milióna eur), čo je rekordná suma za pesničkový text predaný na dražbe. Predchádzajúci rekord patril skladbe A Day In The Life od The Beatles (1,2 milióna dolárov).

Bob Dylan, ktorý už o dva dni vystúpi v Košiciach, napísal text skladby Like A Rolling Stone na štyri papiere s hlavičkou washingtonského hotela Roger Smith. Zaujímavosťou je, že obsahuje aj frázy, ktoré hudobník nakoniec pri nahrávaní skladby v roku 1965 nepoužil. Text dal do aukcie nemenovaný priaznivec z Kalifornie, ktorý ho v minulosti kúpil priamo od autora. Identita nového majiteľa taktiež nie je známa.

Prečítajte si: Bob Dylan plánuje tento rok vydať album, predstavil prvú skladbu


Na utorkovej aukcii vydražili aj finálny dvojstranový text piesne A Hard Rain's a-Gonna Fall od Dylana, jeho cena dosiahla 485-tisíc dolárov (zhruba 356-tisíc eur). Za 305-tisíc dolárov (224-tisíc eur) sa predal gitarový organ značky Vox, ktorý v roku 1964 daroval jeho vynálezca skupine The Beatles.

Akustickú gitaru Zemaitis 1977 Ronnieho Wooda z The Rolling Stones vydražili za 75-tisíc dolárov (55-tisíc eur), podpísaný text skladby Thunder Road od Brucea Springsteena za 37 500 dolárov (27 500 eur) a za rovnakú sumu sa predala aj cena Grammy, ktorú v roku 1968 dostali Johnny Cash a June Carter za pieseň Jackson. Celkovo vydražili viac ako 60 percent zo 150 ponúkaných predmetov za viac ako štyri milióny dolárov (2,9 milióna eur).

Zdroj: SITA, pm
Foto: FAP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan