Slovenská speváčka a skladateľka Katarzia sa zapojila do kampane "Pretože hovorím nie", ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o domácom násilí a podporiť sebavedomie žien, ktoré sú jeho obeťami. Okrem krátkeho rozhovoru tak robí aj prostredníctvom pesničky Nikomu nepatríš.

Novinku zverejnila minulý týždeň spolu s jednoduchým videoklipom zobrazujúcim rastúci a vädnúci kvet. "Nikto nevie, že ťa tvoja láska bije. Nikto to nevie, tie scény hystérie," prihovára sa v emotívnom texte k ženám, ktoré svoje problémy taja. Mnohé sa totiž boja pred ostatnými priznať, že ich navonok sympatický a milujúci partner a "živiteľ" v súkromí zneužíva a podkopáva ich osobnú integritu, či už psychicky, ekonomicky alebo aj fyzicky.

"Text, ktorý som napísala - púder, tiene, krvavé prstene - hovorí o tom, že ženy zakrývajú rany, ktoré im spôsobili násilníci, pretože sa hanbia za to, že sa im niečo také deje a myslia si, že sú vinné. Ale je to presne naopak, pretože ony v žiadnom prípade vinné nie sú a vinný je iba ten človek, ktorým im tieto rany spôsobil," hovorí Katarzia v rozhovore.


"Mojou motiváciou, aby som sa pridala ku kampani, bol rozhovor dvoch kamarátok, ktorý som započula v reštaurácii. Jedna z nich hovorila o tom, že žije s mužom, ktorý ju psychicky týra a ekonomicky vydiera, druhá jej na to povedala, že je to vlastne v poriadku, lebo sa aspoň nemusí naháňať za peniazmi."

"Mne to prišlo niečo tak strašné, že som si povedala, že by som chcela niečo urobiť, najlepšie prostredníctvom hudby, aby som aspoň trošku posilnila ženy, ktoré žijú v násilnom vzťahu, aby svoju situáciu začali bezpečným spôsobom riešiť. Myslím si, že je absolútne neprípustné, aby sme v dnešnej dobe žili vo vzťahu, v ktorom trpíme," vysvetľuje hudobníčka, ktorá od vydania svojho druhého albumu Agnostika (2016) stihla naspievať aj titulnú skladbu k filmu Piata loď.

Viac sa o kampani, do ktorej sa plánuje zapojiť viacero známych osobností, dozviete na stránke www.hovorimnie.sk.


Text: Hudba.sk (zdroj: Hovorimnie.sk)
Foto: Pepa Dvořáček

Súvisiaci interpreti: Katarzia