Aj v tejto neľahkej pandemickej dobe, kedy sa ruší festival za festivalom, koncert za koncertom, sa občas dejú veci prekvapivé, hraničiace so zázrakom. Medzi ne môžeme zaradiť informáciu, že v Bojniciach sa rodí nový multižánrový letný hudobný festival Cagi Fest - hudobné Bojnice, ktorý sa odohrá v piatok 28. augusta na Ihrisku pod Farou.

Cieľom festivalu je predstaviť rozmanitú hornonitriansku scénu a podporiť jej súdržnosť a zároveň prilákať kapelu, ktorá patrí medzi špičku slovenskej scény. A tak budú tohtoročným headlinerom Le Payaco, žijúce legendy slovenského indie-rocku, ktorí na festival dorazia v životnej forme po vydaní albumu Pohybliví v nehybnom (recenzia), ktorý (nielen) slovenskí kritici vychvaľujú do nebies. A je isté, že popri tradičných hitoch odznie niekoľko skladieb z novej platne aj na Cagi Feste.


Najznámejšou skupinou spomedzi lokálnej scény budú bezpochyby romantickí indie-rockeri The Kreins, ktorí na festivale pokrstia svoj druhý album Heaven. Žolíkom organizátora sa ale môže nakoniec stať pesničkár a multiinštrumentalista Peo Sihelský, ktorý v minulosti spolupracoval so sestrami Piešovými, pričom s Lenkou nedávno natočil a zverejnil prvý singel k pripravovanému albumu – pesnička Medzi brehmi na Youtube výrazne zarezonovala. Na festivale vystúpi aj Gilotína - kapela nestarnúceho heavymatelového fanatika Jozefa Molnára, melodicko- metaloví Marturos s talentovanou speváčkou Maggee Marturos, priaznivcov rocku a popu potešia vekovo mladí, no po hudobnej stránke už dávno plnoletí Somebody.


O motivácii organizovať hudobné podujatie v súčasnej dobe, plnej neistoty, rozpráva Bojničan Martin Cagáň, veľký hudobný nadšenec a organizátor festivalu: "Mojím cieľom je hlavne propagovať bohatú hudobnú scénu Hornej Nitry, sprostredkovať toto prostredie jej fanúšikom, ako aj podporiť vzájomné stretávanie miestnej hudobnej komunity počas živých koncertov." Jedným dychom vyzdvihuje priestor, v ktorom sa už v minulosti odohralo viacero vydarených koncertov a festivalov, ako napríklad festival Letná pauza: "Prostredie Ihriska pod Farou s novootvorenou reštauráciou s veľkými krytými terasami s výhľadom na Bojnický zámok vytvára veľmi príjemné a atraktívne prostredie, stalo z neho ideálne zázemie pre malé a stredne veľké festivaly."


Program festivalu:
16:00 Gilotína /hard & heavy/
17:00 Marturos /heavy melodic/
18:00 The Kreins /indie rock/
19:30 Peo Sihelský & Band /rock/
21:00 Le Payaco /alternative rock/
23:00 Somebody /rock-pop/

Redakciu Hudba.sk informoval organizáror Cagi Festu Martin Cagáň, finálnu podobu článku spracoval redaktor Juraj Cagáň.

Foto: Martin Črep

Súvisiaci interpreti: Le Payaco