Pri príležitosti 76. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania vyráža bratislavská post-black metalová skupina Besna na krátke slovenské turné, na ktorom predstaví svoju novú tvorbu zo Splitka, ktoré vyjde už 12. septembra, ako aj z pripravovaného albumu. V piatok 28. augusta vypukne Post-vstanie Tour.

Prvou zastávkou bude bardejovské kultúrno-komunitné centrum Bašta, kde sa okrem skupiny Besna predstaví aj ďalšia bratislavská formácia Shallov. so svojím charakteristickým post-hardcore screamom. Na druhý deň, teda presne na výročie SNP príde Besna do Liptovského Mikúlaša, kde to spolu s ružomberskými grindcoristami Ataraxia a popradskými death metalistami Surgery oslávia v Kolotočovo pube.

Následne v nedeľu 30. augusta na Garážach v Poprade Besna opäť spojí sily so Shallov. a na pomoc im príde aj nitrianska post-metalová úderka Jób. Záverečný koncert tohto turné sa odohrá v pondelok 31. augusta v žilinskom kultúrnom centre Hájovňa, ako spomienka na boje v neďalekej Strečnianskej tiesňave. Okrem Besny zahrajú aj Jób a black metalisti Ssorgoth.


Besna je post-black metalová kapela z Bratislavy. Formovala sa dlhšie, ale zostava sa stabilizovala v roku 2017, keď začala vznikať aj výsledná tvorba. Zatiaľ vydali debutové EP v júni 2018 a odohrali niekoľko koncertov po Slovensku. Pre ich hudbu sú charakteristické smutné, emotívne melódie rozložené na dlhších plochách kombinované s besným revom v rodnom jazyku, vplyvy slovenského folklóru, ako aj pásma s čistým spevom.

Termíny Post-vstanie Tour 2020:
28.8. Bašta, Bardejov
29.8. Kolotočovo pub, Liptovský Mikuláš
30.8. Garáže, Poprad
31.8. Hájovňa, Žilina

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Samuel Dudlák.