Aktuálne vydanie týždňa v klasike je výnimočné. Nielen preto, že namiesto nedele vychádza v utorok, z čoho až takú radosť nemáme, ale aj preto, že je venované zaujímavým skladateľom a interpretom, ktorých umenie ponúkne od 28. septembra do 14. októbra už 48. ročník festivalu Bratislavské hudobné slávnosti.

Klasika ako životný štýl

Leto sa s istotou skončilo a s ním aj obdobie mnohých aktivít, ku ktorým patria aj letné festivaly. Ak by sme to zrátali, ľudia kvôli nim precestujú tisíce kilometrov. To je dobrý ukazovateľ toho, že sme stále ochotní za hudbou cestovať a mať na rok dopredu plány, ktoré si vyžadujú dlhé analyzovanie, aby to v daný okamžik dopadlo čo najlepšie.

Veľa usporiadateľov festivalov pamätá aj na klasiku. Každoročne môžeme aj na najväčšom slovenskom festivale Pohoda vidieť vybrané teleso so zaujímavým repertoárom vážnej hudby, ktorá vôbec nemusí byť až taká vážna. Stojí za povšimnutie, že napriek mnohým žánrom, ktoré sú na výber, sa koncert vždy teší veľkému zoskupeniu publika. Letisko má vtedy milú a jedinečnú atmosféru. Je príjemné vidieť, ako klasika posadí na zem všetky variácie životných štýlov v rôznom šate.

V tej chvíli zabudnú na neustále pobehovanie medzi pódiami, pretože klasika je nielen hudbou, ktorá si napriek rýchlemu vývoju trendov zachováva svoju tvár a hrdosť, ale aj skvelým nástrojom na odbúranie stresu a umeleckým zážitkom, ktorý zanecháva poslucháčom hodnotný odkaz. Počas roka však väčšina návštevníkov letných festivalov o klasickú hudbu ani nezakopne. A možno ani nevedia, kde sa o ňu "zakopnúť" dá, keďže v internetových médiách je informácií žalostne málo. Práve to chceme naším týždenníkom aspoň čiastočne zmeniť.

Bratislava privíta špičkové orchestre i sólistov

Bratislavské hudobné slávnosti patria k vrcholným kultúrnym udalostiam na Slovensku. 17 dní trvajúca oslava hudby prináša viacero veľkých koncertov, na ktoré sa oplatí pricestovať. Klasika nech vám je po najbližšie dni príjemnou inšpiráciou. Oplatí sa objavovať nepoznané. V tomto prípade totiž žiadne nebezpečie nehrozí.

Prinášame (subjektívny) prehľad toho najzaujímavejšieho, hoci každý z koncertov bude určite silným zážitkom. Pozrite si kompletný program 48. ročníka BHS

O otvárací koncert sa postará Slovenská filharmónia už v piatok 28. septembra o 19:30 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie (Reduta). Brahmsov Koncert pre husle a orchester D dur op. 77 patrí medzi obľúbené diela rôznych sólistov. Huslistka Sarah Chang je mladá pôvabná žena, ktorej citlivá hra zanecháva stopy na duši. Koncert bude dirigovať Emmanuel Villaume.

Brahms - Koncert pre husle a orchester D dur op. 77  Husle: Sarah Chang

V pondelok (1.10. - Medzinárodný deň hudby) o 19:30 odohrá Symfonický orchester slovenského rozhlasu (SOSR) vystúpenie, v ktorom zaznie adagio koncertu na objednávku od Petra Grolla. Po premiére bude nasledovať Koncert pre husle a orchester op. 14 od Samuela Barbera a Symfónia č.1 od Charlesa Ivesa. Sólistom bude talentovaný mladý muž menom Eugene Ugorski. SOSR týmto vystúpením zároveň otvára svoju novú koncertnú sezónu.

Vypočujte si ukážku Barberovho husľového koncertu, ktorý v sebe skrýva neobyčajný dej.

Samuel Barber - Violin Concerto Op.14

V utorok (2.10.) čaká milovníkov monumentálnej romantiky Symfónia č. 4 od Antona Brucknera. Veľmi silné dielo s mohutným zvukom odohrá Hamburg Philharmoniker pod taktovkou dirigentky Simone Young. Na toto dielo sa oplatí prísť. Partnerku môžete príjemne prekvapiť, neskôr možno prekvapí ona Vás. Aj to v sebe skrýva Brucknerova symfónia. Vypočujte si ju v podaní orchestra Wiener Philharmoniker, ktorý sa predstaví v nedeľu 7. októbra (viď. nižšie).

Anton Bruckner - Symphony No.4

Streda (3.10.) je významná koncertom Budapeštianskeho festivalového orchestra. Piata symfónia cis mol rakúskeho skladateľa Gustava Mahlera patrí medzi veľmi vyhľadávané. Napätie, ktorým sa symfónia vyznačuje, je veľmi strhujúce a ohromujúce. V podaní maďarského orchestra odznie aj Husľový koncert č.1 Bélu Bartóka. Sólistom bude Jósef Lendvay, ktorému by sme u nás asi povedali cigánsky diabol. Jeho husle podľa organizátorov BHS "spievajú, plačú aj sa smejú". Dirigentom bude Iván Fischer

Gustav Mahler - Symfónia č.1 v podaní BFO vedeného dirigentom Ivánom Fischerom

Vrcholom týždňa budú dve veľké a populárne telesá. V sobotu 6. októbra sa publiku predstaví Česká filharmonie, ktorá odohrá okrem iného aj Symfóniu č. 5 od Ludwiga van Beethovena. Pred dvomi rokmi sme mohli práve od nich toto dielo počuť pod vedením vtedy 70-ročného japonského dirigenta Kena Ishiro Kobayashiho. Koncert publikum ocenilo dlhým a dojímavým aplauzom. Je preto možné, že práve kvôli tomuto úspechu odohrá Česká filharmonie Osudovú pod vedením šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka znova. V ten večer zaznejú aj Petr Eben, či veľmi obľúbená a melodická Sinfonietta od Leoša Janáčka.

Leoš Macháček - Sinfonietta

Orchester svetovej veľkosti a slávy bude ozdobou Koncertnej siene Slovenskej filharmónie v nedeľu 7. októbra o 19:30. Spomínaný Wiener Philharmoniker pre nás odohrá po vyše dvadsiatich rokoch dve symfónie od Johanesa Brahmsa. Pod vedením súčasného šéfdirigenta Daniele Gattiho budeme počuť trietiu op. 90, a prvú op. 68. Dramaturgia koncertu nadväzuje na projekt cyklu autorových symfónií a jeho Nemeckého rekviem, ktoré Viedenská filharmónia a Daniele Gatti realizujú pri príležitosti 200. výročia vzniku viedenského Spolku priateľov hudby, ktorého bol slávny Brahms hudobným riaditeľom. Na koncerte bude možno viac svetla ako zvyčajne. Celý orchester totiž nosí hodinky značky Rolex :)

Podrobný zoznam všetkých koncertov a informácií o festivale nájdete na stránke www.bhsfestival.sk.



Autor: Ivan Fillo
Foto: Facebook.com/SlovakPhil