Vo štvrtok znel na Hviezdoslavovom námestí po dlhej dobe potlesk naživo, z reproduktorov a veľkoplošných obrazoviek bavili divákov hudobníci, tanečníci, stand-up komici či detské divadielka tak, ako sme zvyknutí na festivaloch. Festival Žijeme tu s vami bol po približne pol roku prvý, na ktorom mohli umelci robiť to, čo majú najradšej, teda naživo vystupovať.

Bol ale výnimočný aj tým, že išlo o podporu "robotníkov kultúry", ktorým nikto netlieska. Včera im tlieskalo celé Hviezdoslavovo námestie spolu s účinkujúcimi. Medzi nimi boli detské divadielko Žihadielko, Spievankovo, detské divadlo Fifo a Vierka, Andrea Kiráľová Somorovská, Jana Krištof Lehotská, Lomnické Čháve, Patrik Vyskočil a hviezdy Novej scény, Šorty & Adiss, Družina, Vertigo, Pán Stanislav & Raketa, Silné reči – Ján Gordulič a Marian Psár, Slovak Jazz All Stars, Mondance, Le Payaco, tanečná skupina Grupo Caliente, SH university & tanečný workshop a Protikoronové pohyby podľa Laciho Cmoreja.

Všetci umelci a rovnako aj jednotlivé organizačné zložky vystupovali a pracovali na prípravách bez nároku na honorár. Aby mohlo na podujatí vystupovať hudobné zoskupenie Lomnické Čháve, museli sa vypýtať z práce, vlakom šesť hodín cestovať do Bratislavy a šesť hodín po predstavení naspäť domov. Rovnako na podujatie cestoval aj obľúbený moderátor Ivan Binďo Bindas, ktorému v moderovaní excelentne sekundoval Števo Martinovič, čo diváci ocenili potleskom. Ako povedal Nikita Slovák: "Toto robí hudobníkov hudobníkmi".

Festival podporila aj ministerka kultúry 

Z pódia sa okrem umeleckých výkonov ozývali aj slová ako "Nenechajte nás padnúť" či "Tlieskať nám ešte nezakázali". Za všetkých to najlepšie vystihol samotný organizátor Nikita Slovák: "Sme potomkovia Eugena Suchoňa a Mariána Vargu a tak, ako dnes hráme my, budú raz naši vnuci hrať ďalším generáciám." Dodal, že sám je zvedavý, ako to bude vyzerať o rok a úprimne verí, že budeme všetci chodiť na koncerty, baviť sa bez rúšok, lebo korona bude porazená: "Vráti sa nám radosť zo života, nebudeme sa báť cestovať a budeme sa môcť bez obáv stretávať s príbuznými," dodal Nikita Slovák.

Festival Žijeme tu s vami prišla podporiť pred samotným začiatkom Ministerka kultúry Natália Milanová, ktorá potvrdila, že divákom vystúpenia naživo už chýbajú a verí, že to bude lepšie. Nikita Slovák ministerke tlmočil výzvu "robotníkov kultúry" slovami: "Bite sa za nás, lebo národ, ktorý stratí kultúru, nie je národom". Festival prišli podporiť aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba spolu so starostkou mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Zuzanou Aufrichtovou.

Festival Žijeme tu s vami, ako iniciatíva na podporu "robotníkov kultúry", ktorým nikto netlieska, úspešne naplnil ambíciu podporiť osvetľovačov, zvukárov, technikov, kulisárov, korektorov, produkčných, kostymérov, vizážistov, šepkárov, helperov a množstvo ďalších dôležitých ľudí, bez ktorých by nevznikali koncerty, predstavenia a iné kultúrne podujatia. Ocenili to aj prítomní diváci potleskom, tancom a spevom spoločne s účinkujúcimi umelcami. Počas celého podujatia boli veľmi dôsledne dodržiavané všetky opatrenia, súvisiace s korona situáciou.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Vladimíra Pôbišová.

Foto: Janka Mišíková