Britská skupina Coldplay ohlasuje vydanie dvojalbumu Everyday Life veľmi netradičným spôsobom. Informácie o pripravovanej ôsmej štúdiovej nahrávke, ktorá vyjde 22. novembra, dávkovala postupne v lokálnych novinách v sekcii s inzerciou a na plagátoch. Zverejnila tiež prvé dve skladby a dnes o 14:00 mal premiéru oficiálny videoklip k jednej z nich.

Líder skupiny Chris Martin oznámil vydanie albumu najprv prostredníctvom listu fanúšičke, ktorá správe spočiatku neverila a zverejnila ju na sociálnych sieťach. Minulý týždeň kapela upozornila svojich priaznivcov na zverejnenie novinky aj prostredníctvom plagátov v Berlíne, Madride, Sydney, Hongkongu či ďalších mestách. Na nich sa nachádzala vintage fotografia s dátumom.

Všetko malo budiť dojem, že ide o obrázok zo začiatku dvadsiateho storočia - dokonca i návštevníci obchodov so starožitnosťami ju nachádzali medzi dobovými obrázkami. Pozornejším však neuniklo, že na fotke sú členovia skupiny Coldplay. Pôvodná fotografia, do ktorej bola štvorica hudobníkov vsadená, pochádza z rodinného archívu gitaristu Jonnyho Bucklanda a vznikla v roku 1919.

Tracklist vedľa reklamy na balíky sena

Začiatkom tohto týždňa potom muzikanti v lokálnych novinách rôznych krajín odhalili dátum vydania a tracklist albumu pozostávajúceho zo šestnástich skladieb. Reklama na dvojalbum Everyday Life sa objavila v stredu v sekcii s inzerciou v lokálnych denníkoch vo Walese a anglickom grófstve Devon, austrálskom Sydney Morning Herald, novozélandskom Otago Daily Times či francúzskom Le Monde.

Napríklad v severowaleských novinách Daily Post sa informácie o albume objavili vedľa reklamy na balíky sena a chladničku s mrazničkou, v devonskom denníku Express and Echo ju zase čitatelia mohli vidieť vedľa pozvánky na blší trh a inzerátu o podnájme. Ako pripomína britský denník The Guardian, Coldplay majú silné väzby práve na Wales a Devon - Chris Martin pochádza z devonského Exeteru a gitarista Jonny Buckland zase vyrastal na severe Walesu, pričom ako prezradil na Twitteri, v redakcii Daily Post raz brigádoval.

Album pozostáva z dvoch častí nazvaných Sunrise a Sunset, teda východ a západ slnka. Vo štvrtok Coldplay zverejnili skladby Orphans a Arabesque spolu s identickým lyric videom. Obe piesne, ktoré naznačujú veľkú hudobnú rozmanitosť dvojalbumu, produkoval The Dream Team. V Arabesque hosťuje belgický spevák Stromae a v Orphans sa k štvorici pridal nigérijský hudobník Femi Kuti. Dnes o 14:00 mal premiéru oficiálny videoklip k skladbe Orphans.


Text: Hudba.sk (zdroj: Warner Music, SITA, Theguardian.com)
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Coldplay