Britský spevák Jon Anderson je známy predovšetkým z legendárnej rockovej skupiny Yes s nesmrteľnými hitmi ako Roundabout, Close to the Edge alebo I've Seen All Good People. Anderson tiež spolupracoval s gréckym hudobným skladateľom Vangelisom. Multiinštrumentalista a spevák s nezameniteľným hlasom dnes oslavuje 75. narodeniny.

Jon Anderson, občianskym menom John Roy Anderson, sa narodil 25. októbra 1944 v britskom Accringtone. Jeho otec pochádzal zo Škótska a matka mala írsky pôvod. Už v pätnástich rokoch zanechal školu a vystriedal niekoľko zamestnaní. Pracoval na farme ako vodič kamiónu, no pokúšal sa aj o futbalovú kariéru v klube Accrington Stanley F.C.

Viac ako šport ho však lákala hudba. "Prvá nahrávka, ktorú som si kúpil, bola Rebel-'Rouser od Duane Eddy - skvelá nahrávka. V tom čase si môj brat kúpil Elvisov prvý album, keď sme boli na dovolenke v južnom Anglicku. To sme počúvali celé leto," zaspomínal si Anderson.

Jon Anderson, 2019 Zdroj: Facebook.com/TheJonAndersonJon Anderson, 2019

V začiatkoch svojej hudobnej kariéry hral na gitaru v kapele s názvom Little John's Skiffle Group. Prišiel rok 1962 a Jon Anderson sa pripojil ako spevák k skupine svojho brata Tonyho s názvom The Warriors. Skupinu s bratom opustili v roku 1967. O rok neskôr vydal dva sólové single pod pseudonymom Hans Christian. V júni roku 1968 založili Jon Anderson a Chris Squire kapelu Yes, neskôr sa k nim pridali aj bubeník Bill Bruford a hráč na klávesové nástroje Tony Kaye.

Ich debutový eponymný album sa nahrával na jar 1969 v Advisionand Trident Studios v Londýne a vyšiel 25. júla 1969. Druhý album Time and a Word vydali v júli 1970 v Spojenom kráľovstve a v novembri toho istého roku v USA. Harmonické vokály dvojice Anderson-Squire sa okamžite stali poznávacím znamením skupiny.
      
Vo februári 1971 vyšiel The Yes Album, na ktorom sa ako nový člen skupiny podieľal aj gitarista Steve Howe, a už o pár mesiacov neskôr nasledoval štvrtý album Fragile (1971), kde hral na klávesy Rick Wakeman. Práve tento album vyšvihol skupinu do vyššej kategórie a zaradil ju medzi stálice progresívneho rocku. Svoju pozíciu kapela potvrdila dnes už legendárnou nahrávkou Close to the Edge (1972).


Nezhody, časté zmeny zostavy a sólová dráha
      
Skupina pre nezhody medzi hudobníkmi často menila svoje zloženie a v roku 1979 ju dočasne opustil aj Anderson. Hoci už o pár rokov neskôr sa do zostavy Yes vrátil, práve v tomto období rozbehol zaujímavé spolupráce s inými hudobníkmi. Mimoriadny úspech zaznamenala začiatkom 80. rokov jeho tvorba s Vangelisom, s ktorým vydal štyri albumy, v 90-tych rokoch potom pridali ďalšie dva. "Bol mojím mentorom a učil ma, ako byť hudobníkom. Žehnám deň, keď som ho stretol," povedal spevák o gréckej hudobnej legende.

V roku 1982 sa vrátil k reformovaným Yes a vytvorili svoj komerčne najúspešnejší album 90125 (1983) s novým gitaristom Trevorom Rabinom. Skladba Owner Of A Lonely Heart z neho sa dostala na prvé miesto americkej hitparády a s ďalšou skladbou Cinema získali Yes cenu Grammy. O štyri roky prišla tá istá zostava s rovnakým entuziazmom znovu s kolekciou kratších dynamických a moderných songov. Album dostal názov Big Generator.

 
Anderson, ktorý sa popri mimoriadne plodnej kapele venoval aj sólovým aktivitám, musel v roku 2008 zrušiť turné, pretože vážne ochorel. Druhý zakladateľ kapely Yes Chris Squire zomrel v roku 2015. Anderson, Rabin a Wakeman následne založili kapelu ARW (skratka ich mien). V roku 2017 však trio vyhlásilo, že si k tomuto názvu pridá aj magické slovo "Yes". "Fanúšikovia si to žiadajú, my to chceme tiež, zároveň je používať označenie Yes naše právo. Hudba tejto kapely je v našej DNA," povedal vtedy Anderson. Do Rock'n'rollovej siene slávy uviedli kapelu Yes 8. apríla 2017 v zostave Anderson, Rabin, Wakeman, Howe a White.
      
Jon Anderson, ktorý v roku 2009 vystúpil na hrade Devín na koncerte Pocta slobode, je dodnes veľmi aktívny a prostredníctvom internetu spolupracuje s hudobníkmi z celého sveta. Jedným z nich je slovenský skladateľ Peter Machajdík a spolupracoval s ním aj Miro Žbirka, ktorý s Andersonom 8. augusta 2012 v londýnskom Sadler's Wells Theatre počas Letných olympijských hier odohral koncert v sprievode symfonického orchestra Capella Istropolitana pod vedením dirigenta Adriána Kokoša.
 
Po rokoch rozpracovania dokončil spevák v marci 2019 album 1000 Hands: Chapter One. Ako naznačuje názov, bol vytvorený s mnohými hosťujúcimi účinkujúcimi. Jon Anderson sa venuje aj výtvarnému umeniu. Svoje obrazy predáva a peniaze venuje celosvetovej organizácii na pomoc deťom UNICEF. Svoje životné krédo definoval vetou: "Hudba je hnacou silou môjho života."


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: SITA/Diana Černáková (titulná fotografia), Facebook.com/TheJonAnderson (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Jon Anderson