Vokálna skupina For You vydáva svoj prvý vianočný album Acapella Christmas, na ktorom fanúšikovia nájdu dvanásť domácich a svetových hitov. Kapela, ktorá je slovenskou obdobou amerického fenoménu Pentatonix, sa ako prvý singel z nahrávky rozhodla zverejniť hravú coververziu skladby Zima na saniach, ktorú predstavila spolu s videoklipom.

"Biela zima s nami letí na saniach, my z tej rýchlej jazdy nemávame strach," spieva vokálna skupina For You v novej acapella podobe notoricky známeho zimného hitu. Intro piesne je síce vo veľmi pomalom tempe, no už na konci prvej minúty sa skladba skutočne mení na rýchlu jazdu, ktorý vám vyčarí úsmev na tvári.

"Zima na saniach je jedna z najkrajších slovenských populárnych piesní s vianočnou tematikou a patrí medzi našich favoritov. Oslovili sme talentovaného Matúša Uhliarika a ten nám zhotovil aranž, ktorým sme boli úplne ohromení," vysvetľuje výber piesne speváčka Nika Barľáková, ktorá nedávno predstavila svoj debutový sólový singel Vášeň. "Táto skladba je tak trochu návratom do detstva, pretože vtedy bola veľmi populárna a hraná. Fascinuje ma, s akou ľahkosťou a náladou to Michal Dočolomanský nahral. Poteším sa, keď si ju budú teraz pospevovať aj moje deti," hovorí ďalší z členov vokálneho kvinteta Milan Masiarik.


Odľahčený videoklip, v ktorom nechýba vianočná atmosféra, medovníky a punč, si kapela režírovala sama, o kameru a strih sa postaral Jakub "Točič" Chochula. "Tento rok sme si povedali, že všetko, čo vieme, spravíme po vlastnej osi. Zvuk sme nahrali v našom novom štúdiu a rozhodli sme sa využiť tento priestor aj na klip. Vybrali sme si jednoduchý scenár - prípravy na Vianoce, zdobenie stromčeka, sánkovanie - šaškovanie, punč, teplý čajík. A samozrejme krásne medovníky od remeselníčky Silvii Szászovej, ktoré sme počas nahrávania aj zjedli," približuje vznik videoklipu sopranistka Katalin Lantos Borbély.

Skladby v štyroch jazykoch aj autorská novinka


Pesničku Zima na saniach nájdu fanúšikovia na novom vianočnom albume Acapella Christmas. Ako prezrádza kapela, sú na ňom skladby spievané v štyroch jazykoch - slovenčine, angličtine, maďarčine a češtine. "Nahrávalo sa nám veľmi plynulo, organizovane a bez väčších komplikácií, keďže celé aranžovanie a nahrávanie sme mali vo vlastnej réžii, dokonca vrátane mixáže. Vedeli sme si vytvoriť príjemnú náladu za každých okolností, a práve tá je pre našu tvorbu kľúčová,” tvrdí Emil "Esso" Smoliga.

Na novom CD je dvanásť piesní vrátane známych melódií z obľúbených slovenských a českých rozprávok, nechýbajú však ani svetové vianočné hity ako Last Christmas, Let It Snow alebo White Christmas, ktoré For You prerobili do vlastnej originálne acapella podoby. 
"Už dávno sme túžili mať vianočný album, len predošlé roky sme nemali čas na zrealizovanie. Tento rok sme na tom pracovali už od júla. Na začiatku to bolo trošku ťažšie, aranžovanie vianočných piesní pri 40 stupňoch pri bazéne je trošku náročnejšie. Ale vedeli sme, že to bude dlhšia cesta. Vianočné koledy a skladby na našom CD sú v úplne novom šate a poslucháči to budú počuť takto prvýkrát," neskrýva radosť Katalin Lantos Borbély. 

Album obsahuje aj jednu maďarskú vianočnú pieseň a
jednu autorskú novinku, ktorú zložil Andrej Mann. "Skladba má názov Vianočné vyznanie. Hudbu a text som napísal ja, fantasticky ju zaranžovali Nika a Milan, Emil doplnil beatbox. Je to vianočný slaďáčik, ktorý som napísal pre svoju manželku. Vianočné vyznanie sme v našom štúdiu nahrávali ako poslednú a teší ma, že aj túto pieseň si môžete vypočuť na našom albume," prezradil Andrej Mann. 

Vokálnu skupinu For You tvoria Milan Masiarik (tenor), Emil "Esso" Smoliga (beatbox/tenor), Nika Barľáková (alt), Katalin Lantos Borbély (soprán) a Andrej Mann (bas). Speváci sa už nevedia dočkať koncertov, ktoré tento rok nemohli absolvovať a ďakujú fanúšikom za dlhodobú podporu. Album Acapella Christmas si môžete kúpiť na oficiálnom webe kapely www.groupforyou.eu alebo v kníhkupectvách po celom Slovensku. Novinky kapely môžete sledovať aj na Facebooku a Instagrame.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Jakub "Točič" Chochula